Общинските данъчни издирват британски инвестиционен фонд

Публикувано на вт, 9 Юли 2013
654 четения

Общинската данъчна служба във Велико Търново издирва британския инвестиционен фонд “Люис Чарлс Пропърти София Инвестмънт”. Той не е декларирал имота си от 13,443 декара в кв. “Картала” и не плаща данъци за него.
“Обърнали сме се към Службата по вписванията, където установихме, че има сключена сделка, при която фондът е придобил земята. Предприели сме действията, предвидени по Данъчноосигурителния процесуален кодекс да уведомим фонда, че е длъжен да декларира имота. След това със задна дата ще начислим всички дължими данъци”, заяви вчера Цветомир Енев, шеф на Общинската данъчна служба в старата столица.
Енев отказа да посочи сумата на невнесените от британския фонд налози, но не отрече, че става въпрос за стотици хиляди лева.
Със сигурност има глоба от 5000 лв. за това, че фондът не е декларирал земята в данъчното.
Тринадесетте декара земя на британския фонд бяха общинска собственост и отредени за “детски комбинат”, както през социализма са се наричали училище и детска градина наедно. С решение на ОбС от февруари 2006 г. земята беше дадена със заменка за 13 апартамента. Тогава парцелът беше оценен на 645 хил. лв. В последствие земята беше препродадена на британския фонд. Фактът, че новият собственик не е декларирал земята, стана публично известен още преди две години, но не последваха действия от страна на Общината.
Подобни казуси с недекларирани имоти са честа практика в Общинската данъчна служба, призна Цветомир Енев. По думите му събираемостта на местните налози по такива имоти е висока. Всяка година Община Велико Търново събира между 1,5 и 2 милиона лева от просрочени задължения, като не малка част от тях са за точно такива допълнително установени недекларирани имоти, посочи Цветомир Енев.
Здравка МАСЛЯНКОВА, сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново