Общините плащат такси за членство в неработещи туристически сдружения

Публикувано на пн, 22 Апр. 2013
288 четения

Законът за туризма и проблемите на общините, особено в развитието на инфраструктурата, за която няма финансиране по оперативните програми, обсъдиха във В. Търново кметовете на общини. За поредна година в рамките на международното туристическо изложение “Културен туризъм” българските кметове провеждат годишната си среща.
Комисия от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) пристига на 23 април във В. Търново по настояване на кмета Даниел Панов. За градове като Търново и Пловдив основен проблем са старите къщи – частна собственост. Проблемът не е само в нежеланието на собствениците им да ги поддържат, а в това, че тези, които искат да ги ремонтират, са възпрепятствани от бавенето на разрешителните от страна на НИНКН, каза кметът. Той посочи за пример, че преписки на Общината за 26 стари къщи стоят в НИНКН без развитие от юли м.г. Панов коментира още, че няма държавна реакция и по предложението от 2012 г. от среща в старата столица с над 50 главни архитекти от цялата страна по тези проблеми. Структурите и сдруженията в областта на туризма и културното наследство на градовете у нас са неработещи. Общините плащат членски внос в тези организации, но на практика те реално не работят, заяви пред колегите си великотърновският кмет.
На фаза съдебна регистрация е Сдружение на градовете с културно-историческо наследство в България. То може да помага на законодателно, на местно ниво, с проекти, защитаващи принципите за реставрация и кандидатстване в международни организации, заяви Даниел Панов.
По време на работния форум бе договорено в края на септември или началото на октомври във В. Търново да се състои среща на общините с представители на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции. На нея общините ще представят най-новите си туристически маршрути и пакети.
Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов заяви, че новият Закон за туризма е продукт на двугодишен труд. В него са завишени правомощията на общините при категоризацията и контрола на обектите.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново