Общините искат прозрачно разпределяне на средствата

Публикувано на пн, 17 Дек. 2012
114 четения

Изп. директор на НСОРБ Гинка Чавдарова, шефът на сдружението Тодор Попов и кметът Даниел Панов коментираха проблемите на общините. сн. Д. ЙОРДАНОВ

68 български града, сред които Велико Търново, Свищов и Горна Оряховица, ще кандидатстват с проекти по ОП “Регионално развитие” за периода 2014-2020 г., когато се очаква да бъдат усвоени около 1,3 млрд. евро. Списъкът се разширява с 30 града и той беше приет на заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ), което се проведе във Велико Търново.
“Опасенията ни са, че при Програмата за селските райони процесите се случват много бавно, дори все още не са на фаза втасване”, коментира кметът на Пазарджик Тодор Попов, който е председател на УС на НСОРБ. Кметът на старата столица Даниел Панов изрази учудване, че през 2005 г., когато е правено предложението за общините, които да влязат в селската програма, местните депутати и областният управител не са предложили старата столица и сега селата не могат да намерят свежи пари за водопроводи и канализация например.
Общините настояват догодина да се приеме нов Закон за местното самоуправление и местната администрация. “Законът е много стар, променян е 47-48 пъти. Не може стар костюм да го кърпиш и той да стане европейски”, коментира Попов. От името на НСОРБ той изрази негодуванието, че държавата възлага на общините дейности, които ресурсно не са обезпечени, а това налага общините да вдигат местните данъци и такси, за да намерят пари. “Искаме повече прагматична работа и по-малко политиканстване”, коментира Тодор Попов.
В началото на годината общините са имали 207 млн. лв. дълг, който сега е стопен на 140 млн. лв. “Министър Симеон Дянков спекулира с тази тема, защото общинският дълг е само 7 % от общия дълг на държавата”, коментира финансовото състояние на местните власти шефът на УС на НСОРБ. Близо 2 милиарда лева от държавни трансфери и от собствени приходи са загубили българските общини през последните 4 години.
Кметовете изразиха притесненията си от забавеното разплащане по европроектите. “По-големият проблем е, че необосновано ни се налагат постфактум корекции от 5-10 %” при положение, че проектът е приключен и разплатен с изпълнителите. При проект от 10 млн. лв. да ти отрежат 10 на сто от парите е сериозен проблем, коментираха градоначалниците.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново