Община Павликени подписа първи договор по Плана за възстановяване и устойчивост

Публикувано на вт, 10 окт. 2023
314 четения

Община Павликени подписа първи договор за безвъзмездна финансова помощ по Националния план за възстановяване и устойчивост. Той е за рехабилитация и модернизация на системите за външно изкуствено осветление на гр. Павликени и гр. Бяла черква. Бюджетът на проекта е 914 456 лв. с ДДС, а срокът за изпълнение е 18 месеца.
Предвижда се подмяна на съществуващите улични и паркови осветителни тела с нови енергийно-ефективни LED лампи, монтаж на нови осветителни тела на съществуващи стълбове за осигуряване на необходимата равномерност на осветлението в двете населени места. Общо 1373 са предвидените нови осветители за гр. Павликени, а за Бяла черква – 454 броя. Предвижда се и въвеждане на система за управление на уличното осветление.
Целта на проекта е повишаване на енергийната ефективност чрез технологично обновление и модернизиране на системите за външно изкуствено осветление в двата града и подобряване условията на живот на населението. Освен това новото осветление е много по-икономично и ще позволи спестените средства да се инвестират в други инфраструктурни проекти. С подобряване на уличното осветление ще се намалят и предпоставките за пътнотранспортните произшествия, намаляване на битовата престъпност и посегателствата срещу собствеността и личността.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново