Община Г. Оряховица ще съдейства летището да заработи по-скоро

Публикувано на чт, 22 февр. 2024
1885 четения

По инициатива на областния управител Ивайло Здравков във Велико Търново се проведе среща между кмета на Горна Оряховица Николай Рашков, председателя на горнооряховския Общинския съвет Огнян Стоянов, кмета на Лясковец Васил Христов и Петър Петров – представител на фирмата концесионер на летището.
За 8 години от отдаване на концесията, жителите на Горна Оряховица не виждат действия по развитието на аеропорта, сподели мнение кметът Николай Рашков. Той изтъкна желанието на местната власт да получи от концесионера уверение, че са планирани действителни стъпки за превръщането му във функциониращо летище, не само за карго, но и за граждански полети.
„От наша страна ще имате всяка необходима подкрепа“, категоричен беше кметът Рашков, като се обърна към представителя на фирмата.
Петър Петров, който е координатор „Оперативно-технически дейности“ на летището, обясни, че вече двукратно концесионерът се е опитвала да придобие два терена, които са общинска собственост, за да бъдат изградени обекти и съоръжения, предвидени по Генералния план за развитие. Става дума за нова периметрова ограда и обходен път около нея, части от които попадат в земи, общинска собственост.
В миналия управленски мандат обаче Общинският съвет на Горна Оряховица е отказал земеделските терени да станат публично-държавна собственост, за да бъдат прехвърлени на концесионера и изграденото върху тях да остане на държавата.
Последното отрицателно становище на Общинския съвет е от 31 август 2023 г. В подложеното на гласуване предложение е било обяснено, че се иска съдействие във връзка с основните концесионни намерения по обновяване на летищната инфраструктура, рехабилитация и удължаване на пистата и др. Това обясни Петър Петров, като уточни, че не е запознат с мотивите за отказа.
Единият от въпросните парцели е малко над 9 дка, а другият – около 16 дка. Придобиването им ще е стъпка към крайната цел – функциониращо летище за превоз на пътници и товари, категоричен беше представителят на концесионера.
Конкретно за тази година е заложено удължаване на пистата с около 600 метра, с което тя ще е с дължина 3060 метра. С реализирането на тази инвестиция летището ще бъде с третата най-дълга писта у нас след аеропортовете в София и Бургас.
Развитието на летището в Горна Оряховица е в интерес и на десетте общини във великотърновския регион, единодушни бяха участниците в срещата при областния управител, като темата остава на дневен ред.
Кметът Николай Рашков заяви, че при планираните следващи разговори иска да се запознае с всички детайли, мерки и конкретни срокове, предвидени в Генералния план за развитие на летището.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново