Община Г. Оряховица ще иска заем от 2 млн. лв. от Министерство на финансите

Публикувано на нд, 31 май 2020
169 четения

Община Г. Оряховица ще поиска до 2 млн. лв. безлихвен заем от Министерство на финансите, с които да покрие финансовите си затруднения. Предложението беше гласувано по време на заседанието на Общинския съвет миналата седмица.

В мотивите на искането е посочено, че в хода на изпълнение на бюджета на Общината, са настъпили затруднения, породени от мерките и промените, свързани с обявеното извънредно положение заради COVID-19. Ограничителните мерки, затварянето на част от бизнеса, намаляване на обема на работа, както и свиване на разходите на фирмите са довели до занижени постъпления от местните данъци и такси спрямо същия период на миналата година. Към 30 април т. г. събираемостта на данъка върху недвижимите имоти е занижен с 50 %. С около 40 на сто са намалели постъпленията от данъка върху превозните средства, с толкова са паднали постъпленията и от такса битови отпадъци. Недостигът на собствени средства за местни дейности рефлектира и върху просрочените задължения към доставчиците и към края на април те са в размер на над 952 000 лв.

Според опозицията в местния парламент финансовият проблем е системен и не е свързан с COVID-19. Социалистите поискаха първо да се направи задълбочен анализ на приходите и актуализация на разходите, за да се прецени необходимостта от взимането на нов заем. Според кмета инж. Добромир Добрев времето притиска Общината, тъй като Министерство на финансите разполага с определен ресурс за подпомагане на общините, а изготвянето на такъв анализ изисква време. В крайна сметка, въпреки   дебатите, съветниците одобриха предложението за безлихвения заем.

Весела БАЙЧЕВА
сн. Община Горна Оряховица

loading...
Пътни строежи - Велико Търново