Областта е готова за зимата, снегът няма да ни изненада

Публикувано на пт, 4 Ное. 2022
472 четения

Област В. Търново е в пълна готовност за зимния сезон. Това обяви областният управител инж. Георги Гугучков след заседанието на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия. Всички десет общини в региона са осигурени с необходимите финансови средства за обезпечаване на зимната подготовка и транспортните комуникации. “Седем общини имат сключени договори с фирми за поддържане на пътната мрежа. Останалите три общини – Сухиндол, Златарица и Елена, са в период на сключване на договори, като в момента текат сроковете за обжалване”, каза още инж. Гугучков.
Всички учебни заведения в областта са осигурени с необходимите материал за отопление. Около 50 % от тях са на природен газ, като на този етап нужните количества са осигурени и не се очакват проблеми с доставките. За учебните заведения, които се отопляват с твърдо гориво, повечето от тях използват пелети, също са осигурени необходимите количества или имат договори за тяхната доставка, отбеляза областният управител. За социалните домове също са осигурени средства за отопление през есенно-зимния сезон.
93 са аварийните екипи, с които разполага “Електроразпределение Север” АД, като за област В. Търново са предвидени 60 екипа. Това заяви Пенчо Минчев, управител на Разпределителен и обслужващ център – В. Търново. По време на празничните и почивни дни ще дежурят 11 екипа на територията на областта. При необходимост и усложнена обстановка всички налични екипи на дружеството могат да бъдат включени в отстраняването на аварийни ситуации, посочи още Пенчо Минчев. Той уточни, че досега са прочистени около 280 км трасета, извършени са просеки на 7470 дка, както и инспекции на трафопостовете и електропроводите за средно и ниско напрежение.
За поддръжката на републиканската пътна мрежа на територията на област В. Търново, която е с дължина 937 км, е сключен договор с фирма “Пътни строежи – В. Търново” АД. Той е за период от седем месеца. “Към момента все още има обекти, които са в процес на завършване по линията на текущ ремонт и поддържане. Продължава полагането и освежаването на хоризонтална пътна маркировка, поставяне на ударени и компрометирани участъци от ограничителните системи”, заяви инж. Венцислав Ангелов, директор на Областно пътно управление – В. Търново. Той уточни, че договорът за пътя Златарица – Елена е прекратен, но за да бъде приведен в нормално експлоатационно състояние, е изискано да се извърши премахване на крайпътната растителност и да бъде направено изкърпване на настилката.
Фирмата, която ще поддържа републиканската пътна мрежа през зимния сезон съгласно договора, трябва да разполага с минимум 66 машини, но от ОПУ са изискали 73. Необходими са 13 200 тона инертни материали, 3500 тона сол и 60 тона сухи химически материали. В пунктовете на Мишеморков хан в Прохода на Републиката и на Твърдица – Елена ще има осигурени машини, които да могат да се включат в почистването на настилката при рязко спадане на температурите.
На този етап петте опорни пункта са осигурени с около 50-55 % от необходимите инертни материали, налични са и 100 % от химичните материали, които се намират в базата в Леденик, каза още инж. Венцислав Ангелов.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново