Областният управител инж. Георги Гугучков се срещна с представители на „Ти решаваш“

Публикувано на пн, 28 Ное. 2022
304 четения

Областният управител инж. Георги Гугучков се срещна с представители на гражданско сдружение „Ти решаваш“. Срещата е по инициатива на сдружението. Инж. Гугучков е разговарял със зам.-председателя на неправителствената организация Димитър Димитров, с управителя на клона за гр. Павликени Ивелин Иванов и с члена на Управителния съвет на сдружението Иван Иванов.

На срещата е обсъден въпросът с бъдещото изграждане на завод за каменна вата в с. Върбовка. По думите на Димитър Димитров гражданите на община Павликени са останали огорчени от отменения два дни преди провеждането му екологичен експертен съвет, на който трябваше да се разгледа доклада по ОВОС, както и от определението на Административния съд във В. Търново. Магистратите оставиха без разглеждане жалбата на предишния областен управител срещу решение на РИОСВ с мотив, че същият няма право да оспорва административни актове, издадени от други административни органи, какъвто е директорът на екоинспекцията във В. Търново.

Димитър Димитров сигнализира, че казусът с бъдещия завод засяга и съседната област Плевен. Той поиска на следващия експертен съвет като заинтересована страна да бъдат допуснати представители на община Левски, подобно на представителите на община Сухиндол. По думите му, в ДОВОС инвеститорът е заложил заустване на отпадните води на река Ломя, която минава през Върбовка и през град Левски, област Плевен, а това е потенциална заплаха от замърсяване.

Инж. Георги Гугучков е разяснил правомощията на институциите по казуса и е поел  ангажимент да предаде сигнала на областния управител на област Плевен.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново