Няма наложени санкции на фирмата, стопанисваща спирките във В. Търново

Публикувано на пн, 28 Ное. 2022
736 четения

Не са наложени санкции на фирмата концесионер, която стопанисва автобусните спирки във В. Търново. Това стана ясно на последното заседание на местния парламент след четвъртото питане по темата, внесено от общинския съветник Красин Каракоцев. В изложението си той припомни, че след предишните питания са направени огледи на спирките и констатациите са изпратени към фирмата концесионер, която е заявила, че ще извърши съответните ремонти.
“Това така и не се случи. При последното ми питане от януари тази година Вие ми отговорихте, че ще бъде направена среща с фирмата още през февруари. Дори заявихте, че “ако фирмата не може да се справи, този договор ще бъде прекратен”. Очевидно е за всички граждани, че резултат от тази среща няма. За периода от третото ми питане до сега състоянието на спирките дори се е влошило”, заяви Красин Каракоцев. Той припомни и разрушената при катастрофа спирка срещу Общината, която все още не е възстановена. Общинският съветник отправи въпрос към кмета Даниел Панов кога ще бъде развален концесионният договор.
В отговора си кметът на старата столица заяви, че спиркозаслонът срещу Общината ще бъде възстановен до края на ноември, когато се очаква да бъде доставен от фирмата производител на подобни съоръжения. И уточни, че се търси имуществена отговорност от лицето, виновно за разрушената спирка при пътния инцидент в началото на септември.
“На фирмата концесионер “Медиаконтакт България” ЕООД, която има договор с Общината от 1.11.2006 г., не са налагани санкции след последното питане. Община В. Търново е изпратила писмо до фирмата концесионер, с което е уведомена за множеството сигнали от граждани и общински съветници относно състоянието на автобусните спирки. Получен е отговор на отправеното писмо, в който дружеството предлага да бъде проведена среща през първата седмица на ноември със заинтересованите страни, но предвид служебната ми ангажираност, срещата е определена да се проведе на 7 декември, за което коцесионерът е уведомен и се очаква присъствие на негови представители”, заяви кметът Даниел Панов.
От своя страна, Красин Каракоцев заяви, че е добре, че спирката ще бъде възстановена, но това не отменя факта за системното неизпълнение на договор на концесионера. “В чл.4, т.6 на договора е посочено, че концесионерът е длъжен да стопанисва и поддържа обектите и техните съоръжения и прилежащите площи в съответствие с нормативните актове и с грижата на добър търговец. Това обаче не се случва. В същия договор е посочено и при какви условия концедентът, в случая община В. Търново, може да прекрати едностранно договора при неговото неизпълнение”, заяви Красин Каракоцев. В подкрепа на това посочи, че от 115 спиркозаслона до сега концесионерът е подменил едва 56, а три от спирките са разрушени.
“Аз не мога да разбера защо този договор не се прекратява, след като системно не се изпълняват задълженията по него. Мислех си, че вероятно става въпрос за големи суми пари, които постъпват, но след като проверих, разбрах, че годишните периодични вноски са в размер на 2000 лв. От 2009 г. са увеличени на 3020 лв. Това влиза в Общината. Фирмата концесионер не си спазва задълженията, а същевременно ползва площите за реклама и всеки може да си направи сметка тези пари за колко време се избиват”, заяви Красин Каракоцев.
Впрочем темата за състоянието на автобусните спирки периодично влиза в дневния ред на местния парламент. Още през 2010 г. имаше заявки от тогавашния кмет Румен Рашев за преразглеждане на договора. Подобни заявки бяха правени и през следващите години, но е факт, че от тогава до сега ситуацията не се е променила. За това вероятно темата ще продължи да се появява в публичното пространство и занапред, тъй като концесионният договор е за срок от 25 г.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново