Николай Рашков – кмет на община Горна Оряховица: “От първия ден от встъпването ми в длъжност сме в кръгова отбрана”

Публикувано на ср, 15 Ное. 2023
2152 четения

– Г-н Рашков, изборите вече отминаха и встъпихте в длъжност, но ще ви върна назад във времето. Защо решихте да се кандидатирате за кмет на община Горна Оряховица?
– Кандидатирах се, защото на мен и на много хора ни дойде до гуша. Години наред водим битка отстрани, като показвахме на хората договорите, които сключваше Общината, как се разходват техните данъци, а насреща не получават нищо. Реално парите за инвестиции по инфраструктурата в Горна Оряховица ги няма, защото сме се превърнали в една бизнес група, има едни милиони и се използват само в техен интерес.
– С какво спечелихте доверието на горнооряховчани?
– Хората видяха в нас надежда, видяха надежда да се освободят от порочния модел и скандалите, с които беше известно това управление. Улица “Мано Тодоров” е емблема на неговата некадърност. Улица, която и до ден днешен пропада. Да не говорим, че няма пари за елементарни неща – детски площадки, тротоари изобщо не се правят.
– Коя е първата задача, която стои пред вас като кмет?
– Едно от първите неща е да решим проблема с договора за сметосъбиране. Оказа се, както предполагахме и отдавна предупреждавахме гражданите, че този договор ще наруши финансовия баланс на Общината. Разходите за тази дейност бяха увеличени драстично – от 1 250 000 лв. на 2 390 000 лв. Очаквам да ми бъде представен финансов анализ, но от администрацията предлагат повишаване на такса смет с 50 % и за това в момента търсим вариант какво и как да предприемем. Самият факт, че беше допуснато този договор за сметосъбиране да бъде подписан един месец преди изтичане на мандата на предишния кмет Добромир Добрев, е меко казано некоректно. Старият договор със същата фирма изтичаше през март 2024 г. и нищо не пречеше да бъде оставен да изтече. Нищо не налагаше да бъде подписан нов договор през септемри т. г. и да се удвои плащането към тази фирма. Да не говорим, че предишният кмет е имал одобрена от Общинския съвет план-сметка за сметосъбирането, в която е заложено какви пари ще се изразходват за тази дейност, но той я променя с 400 000 лв. повече за месеците септември, октомври, ноември и декември.
Събираемостта според представената ми справка към миналата седмица е 3 040 000 лв., а новият договор с фирмата изпълнител е 2 868 000 лв., т.е. остават ни едни 200 000 лв. Но има още две пера – имаме плащане в размер на 750 000 лв. към регионалното депо в Шереметя, където се извозват битовите отпадъци, и още 750 000 лв. към общинското предприятие, което се занимава с чистенето на улиците и парковите пространства. Получава се така, че имаме автоматично заложена дупка от 1 300 000 лв.
Другият проблем, пред който сме изправени, е наложената финансова корекция от 25 % от Управляващия орган по оперативната програма по проекта за смяна на старите отоплителни уреди с климатици. Пусната е жалба, но докъде ще стигне тя все още не знаем. За капак на всичко, на жената, която е провеждала обществените поръчки, в четвъртък (б.ред. миналата седмица) е бил последният ѝ работен ден. Пуснала е молба за напускане и е освободена от времнно изпълняващия длъжността кмет. Тази г-жа Петкова е човекът, заложил всички капани в обществените поръчки, и в деня, в който встъпвам в длъжност, тя не е на работа. Това е абсолютно безхаберие към работата.
– Какво планирате в краткосрочен план?
– Изискал съм справка относно плащанията на Общината. Искам да знам към момента какви са кредитите на Общината, какви плащания и просрочия има. И съм убеден, че има големи просрочия. Реално от първия ден от встъпването ми в длъжност сме в кръгова отбрана.
На 14 ноември по предложение на администрацията трябва да обявим увеличението на такса битови отпадъци, т. е. три дни след встъпването ми в длъжност то трябва да се качи на сайта на Общината за обществено обсъждане, за да може 14 дни преди общинската сесия през декември да е включено в дневния ред. И в момента търсим решение. Вариантът е да не вдигаме такса смет и да рискуваме и да тръгнем в съдебни дела с фирмата изпълнител или да вдигнем ТБО и хората да негодуват срещу нас. Макар че аз лично съм предупреждавал многократрно гражданите в социалните мрежи какво предстои. И ги призовах да излезем на протест. И ако ме бяха послушали и бяхме блокирали Общината, така, както направихме за предложението за изграждане на общински жилища за маргинални групи, този човек нямаше да посмее да сключи нов договор за сметосъбирането. Но за съжаление останахме нечути и не разбрани. Не е нормално да имаш една определена сума, която събираш, а да подпишеш договор с 50 % повече разходи.
Ще се опитаме да намалим също количеството на отпадъците, които се извозват към сметището, защото договорът за сметосъбиране е сключен върху прогнозна стойност, която не знам дали е реална, тъй като от 10 г. фирмата изхвърля едни и същи количества отпадъци – 13 000 тона, при положение че населението намаля с 10 000 души. Няма никакъв контрол от страна на Общината, нито се претегля количеството отпадъци, нито се опитва да го намали по някакъв начин.
Другото, което ни предстои, е да подадем проекта за индустриалната зона, като крайният срок за това е 14 ноември.
Предстои също да влезем и в друга битка, свързана със сечта на горите. С много неща ще се борим, но всичко ще е стъпка по стъпка.
– Лошото състояние на инфраструктурата е сред темите, които най-често се дискутира в социалните мрежи. Какво планирате в тази насока?
– Общината няма никаква проектна готовност за пътищата. Планираме да започнем да проектираме пътищата, които са към АПИ, за да търсим финансиране от МРРБ. За да получим такова обаче, е необходимо да имаме проектна готовност. Не случайно входовете на Горна Оряховица са в такова състояние. Следващата стъпка е да проведем срещи с ВиК, за да започнем работа по ВиК мрежата, която е в ужасяващо състояние, за да спрем авариите. Ще започнем от най-проблемните участъци.
Относно приюта за кучета водим разговори с кмет от друга община, като има възможност да изградим приюта на нейна територия. Като по-голяма община ние ще го финансираме, а другата община ще участва като партньор. Този терен, който беше отреден за приют в Горна Оряховица, смятам, че е бутафория и самото разположение е на такова място, че има склон и е ветровито. Този лай от кучетата ще създаде сериозен проблем за живеещите в района. Но тъй като е предоставен на Общината, ще търсим възможност да сменим предназначението на терена.
– Има ли достатъчно кадри в общинската администрация?
– Това, което видяхме само за един ден, е, че има тотален недостиг на кадри. Навсякъде всички ресори са изключително оголени. Потърсихме специалисти, които години наред са били стожери на Общината и ако успеем да убедим част от тях да се върнат на работа, ще е добре. Имаме много идеи, които планираме да реализираме. Смятам, че ще намерим много добър специалист ТСУ и ще решим проблема в този изключително важен ресор.
За съжаление, в администрацията има проблеми, свързани с обслужването на гражданите, нямаме например кадастрална карта. Имаме само за Горна Оряховица и Драганово, но не и за останалите населени места. В малка община като Златарица всичко е покрито, ако на някого му трябва скица от кадастъра, влиза в Общината и си вади. Тук няма кой да го направи. Всички ходят до Велико Търново. Затова ще работим в тази насока. Ще направим също електронна система, с която гражданите по най-бързия начин да подават онлайн заявка за събиране на отпадъци от ремонтни дейности и др. Това например е направено в Габрово и те са доста напред в това отношение.
Относно прозрачността на работата ни всеки месец ще публикуваме абсолютно всичко – парични потоци, сметките на Общината, защото това са пари на гражданите и те трябва да знаят за какво и как се изразходват.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново