Най-търсени са работници за хранителната промишленост, шивачи и продавачи

Публикувано на пт, 9 Дек. 2022
313 четения

От 6526 работници и специалисти с умения и знания в различни професионални направления се нуждае бизнесът в област В. Търново. Това показва второто за 2022 г. проучване на Агенцията по заетостта за потребностите на работодателите от работна сила. За региона най-търсените кадри са работник в хранително-вкусовата промишленост, пътен строител, шивач, готвач, помощник-строител, строител, работник в озеленяването и помощник-възпитател. Най-голяма трудност работодателите в региона срещат за намирането на работници в хранително-вкусовата промишленост, за шивачи и продавач-консултанти.
Данните от националното проучване показват, че през следващите 12 месеца бизнесът в страната ще има нужда от 205 548 работници и специалисти в различни направления. Това е с 6,1 % повече или с близо 12 000 повече спрямо предходната година. Резултатите показват още, че през следващите 12 месеца работодателите ще търсят 111 040 специалисти с квалификация, придобита в професионалното обучение и образование. Най-търсени ще са шивач, машинен оператор, строител, готвач, оператор в дървопреработването, сервитьор-барман, заварчик, оперативен счетоводител, работник в хранително-вкусовата промишленост, шлосер и др.
От други 45 954 специалисти с правоспособност или висше образование ще се нуждае българският бизнес. Шофьор, учител, медицинска сестра и лекар продължават да заемат челното място сред най-търсените от работодателите специалисти в професии, за които се изисква висше образование или правоспособност. В сравнение с предходната година броят на търсените висшисти е нараснал с 2244 или с 5,1 %. Освен това, 48 554 работници без специалност ще са нужни в различните сектори на икономиката през следващите 12 месеца, като броят им спрямо година по-рано е с близо 7000 повече.
Според проучването в средносрочен план, т.е. в близките 3 до 5 г., търсените специалисти с висше образование ще бъдат 123 284 души или 4,3 % от наетите по трудово и служебно правоотношение в края на месец септември 2022 г. Най-търсени ще бъдат специалистите завършили специалностите Педагогика, Медицина, Икономика, Информатика и компютърни науки, Електротехника, електроника и автоматика, Машинно инженерство, Администрация и управление, Комуникационна и компютърна техника.
През следващите 3 до 5 г. българският бизнес ще се нуждае и от 148 485 специалисти със средно образование за търговията на едро и дребно, строителството, машиностроенето, металообработването и металургията, както и счетоводството и данъчното облагане. Проучването от Агенция по заетостта се прави два пъти в годината, за да се набира и анализира актуална информация относно професиите, компетенциите, знанията и уменията на търсените от работодателите кадри и да се планират мерки за организиране на тяхната професионална подготовка. От 2023 г. проучването ще се провежда веднъж годишно, посочват от Агенцията по заетостта.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново