Наредба за отглеждането на домашни любимци подготвят в Горна Оряховица

Публикувано на чт, 29 февр. 2024
253 четения

Договор за безвъзмездно сътрудничество ще подпишат Община Горна Оряховица и Сдружение “Любов с лапи”. За това се разбраха двете страни, по време на работна среща. Беше препотвърдено условието, че ветеринарните лекари Божана и Димитър Мирчеви от УС на Сдружението няма да извършват и участват в дейности, заплащани от Общината. Всяко съдействие, което членовете на “Любов с лапи” оказват на местната власт, е в рамките на безвъзмездното партньорство.
На срещата зам.-кметът Даниел Божанков с екип от администрацията и представители на сдружението обсъдиха също така и детайли по бъдеща Наредба за придобиване и отглеждане на домашни любимци – кучета и котки, на територията на общината.
Справянето с нарастващата популация от безстопанствени кучета задължително минава и през контрол на домашните животни. Това е превенция както срещу изоставянето на кучета, отглеждани доскоро в домашна среда, така и срещу изхвърлянето на нежелани потомства. За съжаление такива примери са често срещани не само в населените места от общината, но и в самия град Горна Оряховица.
Регистрирането на домашните любимци е задължително както според Закона за ветеринарномедицинска дейност, така и по Закона за етажната собственост. Ще бъде вменено на стопаните и по общинската наредба, след като тя бъде изготвена, подложена на обществено обсъждане и гласуване в ОбС, за да влезе в сила.
Паралелно с наредбата предстои към общинската охрана да бъде обособено звено, което ще проверява дали домашните кучета, които стопаните разхождат, са чипирани и регистрирани. Това съобщи зам.-кметът Даниел Божанков. Като начало инспекторите ще издават само предписания, но във времето ще се пристъпи към налагане на предвидените в наредбата глоби.
По време на срещата зам.-кметът припомни, че гражданите могат да подават сигнали на номер е 0882165377. На него чрез Вайбър могат да се изпращат и снимки. Сигнали за агресивни животни или кучета, изпаднали в животозастрашаващо състояние, могат да се изпращат също така на имейл адрес dogs.obgo@gmail.com. В рамките на законовите си правомощия и договора за кастрация с местна ветеринарна клиника администрацията предприема действия, а всеки сигнал се вписва и пази в регистър.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново