Напредва строителството на двата нови моста над Янтра

Публикувано на чт, 18 ян. 2024
6521 четения

Напредва строителството на двата нови моста над река Янтра във В. Търново. Единият, при който дейностите са по напреднали, се намира източно от Бейския мост под Царевец. Вторият е успореден на въжения пешеходен мост срещу бившата фабрика “Васил Мавриков”.
Според договора срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 210 календарни дни, но реално може да бъде завършен до края на годината.
Припомняве, че преди да стартира работата по двата обекта, бяха направени хидрогеоложки проучвания на терена, след което районът около бъдещите съоръжения беше разчистен от растителност и едва сега започна същинската дейност. Според проекта и двата моста ще имат пътно платно за автомобили и тротоари за пешеходци. Предвидено е и LED осветление.
Строителството на двете съоръжения е част от проекта “По-добре свързани вторични и третични точки в главната и широкообхватната мрежа на път TEN-T чрез общи мерки в трансграничния регион”, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество “ИНТЕРРЕГ V-А Румъния – България” 2014 – 2020.
Изграждането на двата моста ще струва 5 079 459 лв. без ДДС или 6 095 350 лв. с ДДС. Те обаче не могат да бъдат направени с пари по проекта, тъй като подобно финансиране е недопустимо и за това ще бъдат изградени със собствени средства. За целта Община В. Търново изтегли дългосрочен заем в размер на 6,3 млн. лв.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново