На уникален търг във Велико Търново продават американска пожарна, руски ЗИЛ и мотоциклети с кош

Публикувано на ср, 10 Юли 2013
6637 четения

USA пожарната, с параметрите на голям джип, е с шаси на “Крайслер Додж” и окомплектована от австрийската фирма “Розенбауер”. Четиринадесет мотоциклета по 100 и 150 лв. търсят купувачите си на търга, насрочен за 22 юли. Сред най-атрактивните машини е тюркоазеният ИЖ с кош.

Пожарни автомобили, мотоциклети, моторни помпи за вода и дори косачки за трева обяви за продажба Противопожарната служба във Велико Търново след заповед на новия вътрешен министър Цветлин Йовчев. Огнеборците предстои да получат нова техника и трябва да се освободят от старата.

В хангарите на работилниците на Гражданска защита над Националния военен университет на ул. “Беляковско шосе” № 15 е подредена техниката, от която пожарникарите се освобождават. Огледите започват от утре. Някои от автомобилите са със сантиментална стойност, гасили пожари повече от 40 години. Други изобщо никога не са работили, трети са бракувани, но има и такива, които са в експлоатационна годност.

Едно от “бижутата,” с които местните пожарникари ще се лишат, ако на търга на 22 юли се появи купувач, е малка американска пожарна. Получихме я преди години, за да гасим с нея пожари на крепостта “Царевец”, защото е малогабаритна и с висока проходимост, обясняват огнеборците. Пожарната, с параметрите на голям джип, е с шаси на “Крайслер Додж” и окомплектована от австрийската фирма “Розенбауер”. Автомобилът е в движение. Събира цистерна за 1 тон вода. В американската пожарна все още е инсталацията за прахово гасене, разяснява Красимир Кръстев, началник-сектор “Пожарогасене”. Бутиковата пожарна, която е дори с модерните днес огледални регистрационни номера, е с начална тръжна цена от 2500 лева.
Купувач търси и ръждясал бензиновоз. От тази машина може да бъдат добити поне 8 тона желязо за скрап, обясняват огнеборците. Цистерната е “ЗИЛ 157” и е с начална тръжна цена от 1500 лева. Возилото е над 40-годишно и никога не е било използвано на местна почва. Получихме го стар и дори не успяхме с него да стигнем до Велико Търново, защото аварира още по пътя, коментира огнеборец № 1 в региона комисар Йордан Йорданов.
На търга на 22 юли се продава и товароподемник. С тази машина можехме да се качваме на височина от 20 метра. Последно преди 3-4 години с него гасихме тежък пожар в Стария град, където къщите са “залепени” една до друга и спасихме хора. През годините ни е вършил много отговорна работа, спомня си Красимир Кръстев. Подемникът “Шкода 706” все още става за употреба и търси купувач, който ще даде минимум 5000 лева.
Тръмбешката пожарна “Млада гвардия” също се продава. Автомобилът е за прахово гасене, но този способ не се използва интензивно поне от 10 години, поясняват огнеборците. Автомобилът почти не е ползван, защото е само на 57 000 километра, коментират пожарникарите.
Само за 100 лева е оценен колекционерски мотор с кош “ИЖ Юпитер 5”. Тюркоазено синьото возило е произведено в съветските автомобилни заводи през 1978 година, ясно личи на алуминиевата табелка с инвентарния му номер. На предния фар все още стои пожълтялото листче с името на материално отговорното лице, на когото е бил зачислен моторът, харчещ 5 на сто бензин. Колекционерската машина се е водила на Районната служба във Велико Търново. Мотоциклетът, сякаш излязъл от филма “На всеки километър”, е с мощност от 350 кубически сантиметра или половин трабантче, шегуват се любопитните пожарникари, които с интерес оглеждат 14-те мотора, строени един до друг в хангарите за предстоящия оглед. За 100 лв. се продава жълто КАТ-аджийско “МЗ” от Павликени на 32 години. На 150 лева застрахователите са оценили и мотоциклет “МЗ”, който е зачислен на търновската служба през 1990 г.
В съседство са подредени помпи за вода и моторни косачки, които са два и три пъти по-скъпи от мотоциклета с кош.
Такива мащабни търгове за продажба на ненужна техника не сме правили поне от десетина години. Сега очакваме нова и вероятно ще правим още един търг, прогнозират великотърновските огнеборци.
Здравка МАСЛЯНКОВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново