Момчил Иванов е кандидатът за кмет на „Има такъв народ“ за В. Търново

Публикувано на ср, 20 сеп. 2023
2022 четения

Адвокат Момчил Иванов е кандидатът за кмет на „Има такъв народ“ за община В. Търново. Той ще е и водач на листата, а след него е бившият зам. областен управител Станислав Николов. Останалите имена тепърва ще станат ясни, посочиха от ИТН.
Формацията ще участва с кандидати за общински съветници във всички 10 общини в областта, като в седем от тях ще са самостоятелни листи, а в три общини – Златарица, Стражица и Лясковец, ще имат представители в местни коалиции.
Кандидатът за кмет на община Свищов е Емилия Цветанова, а за Елена – адвокат Михаил Михалев. За община В. Търново „Има такъв народ“ издига кандидати за Ново село в лицето на Веселин Витанов и за Русаля – Ралица Дюлгерова.
Кандидатът за кмет на старата столица Момчил Иванов е на 47 г., семеен с две деца. Магистър е по история, доктор по право и дългогодишен преподавател в Юридическия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Метории“ и в СА „Д.А. Ценов“ в Свищов.
„Много хора ме питаха няма ли да се кандидатирам за кмет, тъй като не виждат избор сред обявените кандидати. Друг сериозен мотив, заради който реших да се включа, е това, че и жителите на община В. Търново три пъти ми дадоха своето доверие да бъда народен представител в 45-о, 46-о и 47-мо Народно събрание. Смятам, че след като съм получил това доверие, сега с всички умения, които притежавам, мога да се опитам да дам алтернатива за В. Търново“, заяви Иванов. По думите му последните години великотърновци са свикнали с това, че всичко в общината е предрешено се случва само преди избори. Той е категоричен, че на града му трябва нова енергия и различен поглед за неговото развитие. Един от приоритетите му е утвърждаването на В. Търново като духовна и историческа столица, като това бъде записано в Конституцията на Република България. Вече са водени разговори в тази насока с депутатите от ИТН“, посочи Иванов.
Сред приоритетите му е подобряване на качеството на атмосферния въздух и постоянен мониторинг чрез собствена измервателна станция във В. Търново, оптимизация на инфраструктурната свързаност и транспортната схема на града, с облекчен трафик.
„Ще проведем референдум за съдбата на Старото военно училище – една от големите язви на В. Търново. Този район, освен неизползваем, е и опасен. Смятам, че хората трябва да кажат какво трябва да се случи с тази територия, по какъв начин да бъде финансирано и дали Общината да бъде обвързана с нови кредити, за да се изгради този район“, каза още Момчил Иванов. Създаване на зелени зони във всички квартали и междублокови пространства, спортни терени във всеки квартал, велоалеи също са сред идеите на ИТН. Програмата на кандидата за кмет включва още създаване на фонд за подпомагане на местни таланти и творци, увеличаване на общинския фонд „Инвитро“ на 300 000 лв. и еднократна финансова помощ за раждане на второ и трето дете. По отношение на туризма адвокат Иванов залага на популяризиране на Трапезица, въвеждането на електронен билет за Царевец, както и разработване на програма за поддържане на паметниците на културата. Сред идеите му е и В. Търново да си върне Старата поща.
Програмата включва още ревизиране на всички договори за външни услуги, ревизия на дейността на общинските предприятия и дружества, анализ на разходването на патентния и туристическия данък и др.
Относно населените места една от идеите на ИТН е да има видеонаблюдение и общ ситуационен център с МВР, за да се превърнат в сигурни места за живеене. Това от своя страна ще доведе и до намаляване на битовата престъпност.
По отношение на Свищов кандидатът за кмет Емилия Цветанова заяви, че проблемите в общината са много, но акцентира най-вече на липсата на работни места и инвеститори, както и безводието в населените места. Именно в тази насока ще бъдат и усилията на кандидата за кмет на ИТН. Подобни са проблемите и в община Елена, посочи адвокат Михаил Михалев. И допълни, че една от идеите му е развитите на културния и религиозния туризъм в малката община.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново