Министърът на икономиката обеща подкрепа на родните производители

Публикувано на пн, 29 Апр. 2013
293 четения

Министър Асен Василев (в средата) и кметът Даниел Панов разговаряха с производителите и чуха техните проблеми.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев обеща помощ и да “удари рамо” на българските производители. Над 200 млн. лв. са тръгнали към българския бизнес от началото на мандата на служебното правителство, каза във В. Търново министър Василев. Заедно с кмета Даниел Панов в събота той откри среща-изложение на български производители на храни. Над 100 фирми от хранително-вкусовата промишленост участват във форума с мостри на продукцията си в залите “Рафаел Михайлов”. Срещата се организира от МИЕТ и Община Велико Търново с подкрепата на Българската банка за развитие.
Изложението е част от приоритетите на служебното правителство за подпомагане на малките и средните предприятия в условията на продължаваща криза. Целта е българските фирми да получат повече информация за стандартите, на които трябва да отговарят продуктите им, за да бъдат доставяни в магазините на търговските вериги, както и за възможностите за експорт на български храни.
В. Търново е вторият по икономическо развитие град в Северна България, каза при откриването на изложението кметът Даниел Панов. Според него експото трябва да се провежда поне три пъти в годината тук, за да може да стимулира малките и средни производители и предприятия. В нашия регион има много качествени стоки, които трябва да се рекламират, и производителите да имат връзка с големите търговски вериги, коментира кметът.
Над 150 млн. лв. от общо 750 млн. лв. нисколихвени кредити по програмата за целево финансиране “Джереми” са отпуснати на бизнеса, каза министър Василев. Той заяви, че се преразглеждат договори, по които се забелязва неравнопоставеност между големите и малките играчи на пазара във всичките му сфери. По думите му Комисията за защита на конкуренцията се е активирала в последния месец. В нейния ресор е да се произнесе дали има картели у нас, но личните му наблюдения са, че има изкривявания и цени, които са неоправдани от пазара.
Според Асен Василев икономиката и енергетиката трябва да се разделят в две структури. Опитвам се да балансирам между двата ресора, но проблемите в енергетиката са по-големи и по-спешни, допълни той.
Здравка МАСЛЯНКОВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново