Министър Лиляна Павлова: “При Поликрайще ще се пресекат “Хемус” и магистралата между В. Търново и Русе”

Публикувано на вт, 17 февр. 2015
4205 четения

Лиляна Павлова, кметът Даниел Панов, депутатът от ГЕРБ Цветан Цветанов и областният управител проф. Пенчо Пенчев огледаха свлачището с падащите скали от хълма Трапезица.

Великотърновското село Поликрайще ще се превърне в един от най-важните транспортни коридори в България до 2020 година. Там ще се пресекат АМ “Хемус” и новата магистрала между Велико Търново и Русе. Това обяви при посещението си в старата столица вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.
“Анализирани са четирите възможни варианта за трасето на магистрала “Хемус” и е избран най-удачният, който е на 28 километра от Велико Търново. Наново обсъдихме от транспортна и екологична гледна точка трасетата и се оказа, че е възможно магистралата да се измести на 15 километра до Велико Търново при село Поликрайще, до реката. Там ще се направи голям пътен възел към Търново. На това място ще е пресечната точка с новата магистрала между Русе и Велико Търново, за чието проектиране са осигурени 4 милиона лева”, заяви министър Павлова. По думите ѝ започва преработка на проектите и ще бъде направено всичко необходимо през 2016 година новото трасе на магистрала “Хемус” и на магистралата между Велико Търново и Русе да са в пълна проектна готовност. Проектирането ще се плаща от новата оперативна програма “Транспорт”. За строежа на двете магистрали ще търсим финансиране от Европейската инвестиционна банка по програмата за европейски трансгранични коридори, вторият вариант е планът “Юнкер”,  има и трети – публично-частно партньорство, посочи Лиляна Павлова. След проектирането следват процедурите по парцеларните планове и отчужденията, а строителството ще отнеме поне 3 години, заяви тя.
С колко ще се оскъпи АМ “Хемус” с изместването на трасето ще стане ясно след изготвянето на проекта. Първоначалните прогнози сочеха, че ще са нужни 40 млн. лв. Няма да е толкова много, но все още не може да се посочи конкретно число, заяви регионалният министър.
Лиляна Павлова пое ангажимент държавата да ремонтира шосето от новия пътен възел при Поликрайще до летището в Горна Оряховица. “Общината има нашата подкрепа за развитието на летището като регионално и отдаването му на концесия”, заяви Павлова.
С кмета Даниел Панов и депутата от ГЕРБ Цветан Цветанов тя огледа свлачището с падащите скални късове от хълма Трапезица. “Имаме готово предложение за трайно укрепване. Областното пътно управление ще направи проекта, който ще се съгласува с Министерството на културата, а парите ще бъдат по линия на бедствията и авариите”, заяви Павлова. Тя посочи, че според възможностите в тазгодишната инвестиционна програма на Пътната агенция ще бъде включена за ремонт ул. “Магистрална” във Велико Търново.
На въпрос на “Янтра ДНЕС” кога ще бъдат узаконени Проходът на Републиката и Южният пътен възел във Велико Търново, министър Павлова отговори: “Това е наследството от тройната коалиция и експеримента Орешарски – незаконни пътища. Процедурата е сложна. Все още имаме проблеми с отчуждаването на земи от горския фонд по Хаинбоаз. Зная, че има проблеми и с Южния пътен възел и документите му, работи се, но не мога да поема ангажименти кога ще бъдат узаконени”.
Лиляна Павлова е във Велико Търново, за да разяснява националната програма за енергийно обновяване на панелните сгради. По старата оперативна програма четири сгради в старопрестолния град ще получат финансиране и санирането ще е безплатно за хората. По националната програма тук ще могат да се възползват 168 сгради, от тях 8 вече са подготвени, посочи Лиляна Павлова.
Репортаж от срещата на министър Лиляна Павлова с великотърновци за санирането на панелните блокове очаквайте в утрешния брой на “Янтра ДНЕС”.
Здравка МАСЛЯНКОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново