Меглена Кунева, лидер на “Движение България на гражданите”: “Настъпил е моментът да отхвърлим робството на корупцията, престъпността, подслушването”

Публикувано на пн, 29 Апр. 2013
135 четения

Меглена Кунева

– Госпожо Кунева изглеждате малко изморена, но и казвате, че сте все по-голям оптимист. Как върви кампанията?
– Аз искам да правя политика, защото тя има значение за живота на много хора. Радвам се, че отношението към “Движение България на гражданите” е толкова позитивно, сигурно защото при нас има хора, които са били в политиката и са изпълнили задълженията си като мен, като Найден Зеленогорски, но има и много млади българи, които сега правят първите си крачки. Важно е да запазим техния ентусиазъм. Този приток на нормалност в един започващ партиен живот е много важен. “Движение България на гражданите” е политическа платформа, което означава, че всеки е добре дошъл. Той може да стъпи стабилно на нея и да направи най-доброто за страната си. Всички, които споделят нашите възгледи и искат да се грижат за нормалното в страната, могат да го направят, не като сбор от партии, които стоят с абревеатурите си, а като сбор от хора, които застават с отговорността си. Всичко това мен много ме зарежда. Това е добрият начин да се прави политика – с хора, през хора, заради хора.
– Кога изгубихме нормалността на политиката?
– Понякога я губим всеки ден. Губиш я тогава, когато вдишваш страх, и издишваш подчинение. Тогава вече няма политика и демокрация, за да има демокрация тя трябва да се прави от демократи. Трудно намирам думи, за да изразя това, което хората ми казват през последните дни – шок и абсолютно отхвърляне. По време на обиколката ми из страната постоянно срещам хора, които са гласували за ГЕРБ. Става ми мъчно за тях, защото са разочаровани. Искат да получат отговор на въпроса кой е виновен. Грешката не е тяхна. Предишното правителство дойде с обещание да унищожи корупцията. Очакванията на много българи обаче бяха предадени.
Настъпил е моментът да отхвърлим робството на корупцията, престъпността, подслушването. Това са нещата, които срутиха нашата икономика и премахнаха нормалността от живота на българите.
– Ангажиментите, обещанията на “Движение България на гражданите”?
– Те са заложени в нашата политическа платформа. Има я в 31 точки, има я в три стълба. Първият стълб, това е усъвършенстване на държавата, споделеното управление, контролът, отчетността. Вторият стълб – България ще расте. Това е икономическият стълб, но забележете, вътре е и здравеопазването, и образованието, и социалната политика. И третият стълб е България на бъдещето – онези области, в които ние трябва да постигнем съгласие поне за десетилетие напред, а вероятно и повече.
Това е план за управление, не е въпросът да се нахвърлят едни обещания, а да се направи такъв план, че да се намерят най-достойните хора, които да убедят други достойни хора, че това е пътят на България за 20 години напред. Преди няколко дена излезе един много мрачен доклад на Европейската комисия, в който се казва, че България има структурна безработица и ние имаме много тежки проблеми на трудовия пазар.
Това означава, че 200 хиляди души, заради структурата на трудовия ни пазар ще продължат да са без работа. За това няма смисъл да обещаваме 250 хиляди или 400 хиляди нови работни места, но ако трябва да бъдем съдени по това дали условията и мерките дават резултат, нека да кажем, че 150 хиляди работни места означава, че наистина сме на прав път. Много ще е тежко.
– Опасявате ли се от манипулации на изборите?
– Нас от “Движения България на гражданите” до сега само с отровата ддт не са опитвали да ни съсипят. Тя е много опасна, с нея се посипва почвата, за да растат растенията по-бързо, но впоследствие се оказва, че това е най-тежкото престъпление срещу околната среда. Страхът на нашите нелоялни конкуренти избуява във варварски набези. След като бяха потрошени част от офисите на партията в страната, безсилието на конкурентите ни да водят честна политическа битка стигна до там, че бяха отвъртяни болтовете на предните гуми на автомобила на лидера ни в Габрово. Това не може да ни спре по никакъв начин. Не мога да кажа, че не боли, боли и то ужасно, но нямам никакво колебание и знам, че силата да издържаш означава, че обичаш хората.
– 33 ли е верният ход на 12 май?
– Да, ако всеки от нас направи усилие в името на нормалността. Ако вярваме в нея. Ако спрем да се доверяваме на еднодневките и месиите във властта. Ако най-после на тези избори се поинтересуваме къде, кога, с какво са се доказали пред България кандидатите, какво са направили за нея, какво образование имат, какво ще направят, за да живеем по-добре след две, три, четири години. Ако не забравяме, че от тези хора ще зависи на колко километра от тук ще живеят децата ни. Този път трябва да се получи. Нямаме друга надежда, освен нас самите.
Ще помоля всичките ни привърженици да говорят с поне още 33 души, за да пуснат бюлетина, на която да са отбелязали номер 33. Казват, че то е вълшебно число, да видим.
Весела КЪНЧЕВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново