Мариана Бояджиева, водач на листата на “Коалиция за България” в IV многомандатен избирателен район – Велико Търново: Крайно време е Цветан Цветанов да поеме политическа отговорност!

Публикувано на пт, 26 Апр. 2013
151 четения

Искаме да върнем България на хората, защото смисълът да съществува една държава е хората да й имат доверие, но и тя да се грижи за тях

– Г-жо Бояджиева, как ще коментирате информацията, която изнесе бившият министър Мирослав Найденов в ефира на БиТиВи вчера сутринта?
– Не мога да кажа друго освен, че това, което Мирослав Найденов заяви в сутрешния блок на БиТиВи, е изключително тревожно и ще предизвика сериозен скандал не само у нас. Нали разбирате, че от всичко, което се чу, изводът е един: три и половина години не е имало държава. Не е имало власт, която да е над подслушванията и която да не е докосната от тях. Не искам да си представям сериозното увреждане на имиджа на страната ни пред света. Та ние живеем в 21 век, когато са други методите за контрол над властта. Не вицепремиер и министър на МВР имат право да контролират кой как си върши работата по високите етажи на властта. Единствено и само народът, хората, гражданското общество имат това право – да махат и избират управляващите, както и да контролират изпълнението на техните задължения. И както миналата седмица вече веднъж попитах прекия си опонент Цветан Цветанов, къде е политическата отговорност, която носи за случващото се в служба СДОТО на МВР, сега пак ще му поставя този въпрос. Г-н Цветанов, крайно време е да поемете политическа отговорност! След обвиненията към вас, дори и да не са верни, и след като министър от вашето правителство си позволява да ги изнесе в публичното пространство, нямате друг полезен ход, освен да се оттеглите от политиката въобще. Всички разбраха, че нямате морал, но сте длъжен да поемете политическа отговорност!
– Г-жо Бояджиева, какво споделят хората при многото срещи, които имате с тях по време на кампанията”?
– Вълнуват се най-много от ежедневните си проблеми – намирането на работа, ниските доходи, които не им позволяват да могат да издържат семействата си, да разплащат сметките си. Много са притеснени, че децата им трудно намират работа, след като завършат образованието си, за ниските обезщетения, които получават майките по време на отглеждането на децата. Хората поставят не само въпроси, които засягат техния живот в материален смисъл, но естествено ги вълнува и скандалът с подслушванията, с нарушаването на демокрацията в страната.
Нашата кампания е лице в лице, искаме да се срещнем и да чуем максимален брой хора, платформата ни ще бъде отворена до последния възможен момент, за да може всички предложения и идеи, които могат да послужат за бъдещето управление, да бъдат чути и да бъдат включени. За нас е от значение мнението на всеки един човек, защото ситуацията в страната изисква активност. Важно е да спечелим доверието на хората, за да не допуснем второ правителство на ГЕРБ.
– Казвате, че искате да върнете България на хората. Чия е тя сега?
– Искаме да върнем България на хората, защото смисълът да съществува една държава е хората да й имат доверие, но и тя да се грижи за тях, а това не се случваше по време на управлението на ГЕРБ. Предишните управляващи замразиха доходите, пенсиите, майчинските. Стотици фирми от малкия и средния бизнес прекратиха или свиха своята дейност, в резултат на това, че нямаше благоприятни условия за тях. В този смисъл България трябва да бъде върната на хората, за да може те да се почувстват по-добре в собствената си родина. Сега българите са много отчаяни, защото тежките проблеми са сериозен сигнал за политиците. Предишното управление се превърна в управление, на което самоубийствата и самозапалванията станаха символ. Не може да продължаваме така. Според изследване на Института за пазарна икономика две трети от населението във Великотърновска община живее в лишения, това е характерно за цялата област и за цяла България, защото бедността е 50 %.
Как ще помогнете на хората?
– За да се подобрят доходите, трябва да има оживление в икономиката, за това предлагаме да има благоприятни условия за развитие на малкия и средния бизнес. Необходимо е всички тези регулаторни режими, кредитирането за малкия и средния бизнес да бъде приоритет за държавата, защото 98,7 % от фирмите в нашия регион са представители на този сектор. Първото и най-голямо внимание трябва да бъде към тях, за да могат да усетят подкрепа от държавата. Ние сме категорично против приватизацията на БДЖ “Товарни превози”, защото една продажба сега би станала на нереална цена. Смятаме, че минималната работна заплата, която се получава в България от 1 милион български граждани, трябва да бъде увеличена от 310 на 450 лв. и тези хора, които я получават, трябва да бъдат освободени от данък. Плоският данък трябва да се запази за всички, които получват заплата над 310 лева. Българските пенсионери са много ощетени. Те получиха увеличение при правителството на Сергей Станишев в края на мандата през 2009 г., и едва сега, което обаче е много малко и не може да покрие инфлацията. Трябва да бъде върнато швейцарското правило, което означава, че всяка година пенсиите трябва да будат увеличавани. Майките, които отглеждат деца до 1 и 2-годишна възраст в момента, получават 240 лв., което е под прага на бедността. Според нашата предизборна програма тяхното обезщетение трябва да бъде равно на МРЗ, т.е. на първо време 310 лв., а когато тя се увеличава, да нараства и обезщетението. По отношение на младите хора редица европейски страни са показали, че държавата трябва да предложи субсидирано работно място за младежите, които завършват своето образование, ако не може да направи това, да предложи допълнителни възможности за образование и преквалификация. Това са първи мерки, които могат да спомогнат хората да преодолеят бедността и да имат перспектива, че доходите ще бъдат увеличавани. Това ще доведе до икономическо ожиеление, и колелото ще се завърти.
– Кои са основните проблеми в областта, които не търпят отлагане?
– Правителството на Бойко Борисов обърна по-голямо внимание на Южна България по отношение на инфраструктурата, а Северна България беше загърбена. Ние смятаме, че най-после трябва да започне строителството на автомагистрала “Хемус”. Има тежки проблеми по пътя, който ни свързава с Русе, много катастрофи, изключително голяма натовареност. Много е важно да започне реализацията на високоскоростния път Русе – Свиленград. Един от големите проблеми е, че никога не са достигали средства за ремонт на третокласната и четвъртокласната пътна мрежа. Ние сме университетски център, важно е да чуваме младите хора – те настояват таксите да не бъдат увеличавани, да бъдат до една четвърт от средствата, които държавата дава за образование. Сериозен проблем в нашата област е състоянието на здравеопазването. Две болници бяха закрити – в Полски Тръмбеш и Елена, всички здравни заведения имат сериозни финансови затруднения, това трябва да бъде единият от въпросите, за които и ние да настояваме, и да има по-голям ангажимент от страна на държавата. Важно е да бъдат премахнати лимитите при лекар специалист, а таксата при лекар на възрастните хора да бъде в рамките на 1 лв.
– Летище Горна Оряховица и АЕЦ “Белене”…
– Това са два големи въпроса. Имахме среща с ръководството на летището и на този етап сме убедени, че можем да поемем като ангажимент да настояваме пред правителството отново да бъде възобновена процедурата за концесията му. Най-важното е да се намери стабилен концесионер, защото това е едно от 5-те международни летища в България, неговите възможности са много по-големи от това, което се случва там в момента.
По отношение на АЕЦ “Белене” ясно сме зявили,че при рестартиране само в строителството ще бъдат заети около 6000 души, а допълнително много фирми от машиностроенето, транспорта и услугите биха могли да имат поръчки и работа покрай такъв голям обект.
– Какъв ще е вашият личен ангажимент като народен представител?
– За мен е много важно това, което хората са ни казали в предизборните срещи, да настояваме и да работим, за да се реализира. Аз съм човек, който много години е бил ангажиран и в политиката, и като общински съветник, и си давам сметка, че е много важно, и след изборите да бъдем близо до хората и да даваме отчет за свършеното.
– Г-жо Бояджиева, с какво жените са по-добри в политиката от мъжете?
– Нашата листа дава добър пример за равнопоствавеност между половете, има 4 жени, от 11 души листа. Смятам, че ние като жени сме много чувствителни към социалните проблеми на хората, жените са много работливи. Убедена съм, че ще бъдем полезни. Моето семейство винаги ме е подкрепяло, защото работата ми в партията, като общински съветник и зам.-областен управител винаги е изисквала много време, и то не стига за любимите ти хора. Сега отново имам тяхната силна подкрепа. Казаха ми, че вярват в мен, какво по-хубаво от това.
– Номер 5 на какво е символ?
– Петицата като число е символ на прогреса, на напредъка. Това предлага “Коалиция за България”
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново