Лидерите на съюз “Единство” на обиколка в областта

Публикувано на вт, 18 Дек. 2012
89 четения

Д-р Шарков (вдясно) направи отчет за работата си като депутат през последните три месеца.

Общинският и областният лидер на сините остават в СДС

Депутатите Ваньо Шарков и Цветан Костов са внесли в парламента вчера предложение за поправки в Закона за здравното осигуряване, които да регламентират начина, по който ще се харчат парите за дейностите, прехвърлени от МЗ към здравната каса.
Причината е, че Българският лекарски съюз отказа да подпише Националния рамков договор за 2013 г., което постави под въпрос плащанията за задължителните имунизации, финансирането за ин витро процедурите и работата на интензивните отделения. Според д-р Шарков тези дейности са задължение на държавата, а не на НЗОК. Депутатите предлагат, когато няма приет Национален рамков договор, но в бюджета има заложено финансиране за тези дейности, плащането за тях да се прави по досегашния ред – от МЗ, след съгласуване с министъра на финансите. Шарков заяви още, че най-вероятно предложението им няма да бъде прието, тъй като от ГЕРБ са внесли свой законопроект.
Депутатът направи отчет за работата си през последните три месеца. Той е внесъл предложения за промяна на два закона – за актуализацията на бюджета на НЗОК за 2012 г. и за електронните съобщения. По време на парламентарния контрол е задал 27 въпроса, има и едно питане, на седем от въпросите все още не е отговорено. Шарков е направил 28 приемни за граждани, в пленарната зала е говорил 1 час и 33 минути.
Пред журналисти областният председател на СДС В. Търново Мирослав Трифонов заяви, че няма да напусне партията, но симпатизира на национален съюз “Единство”. Общинският лидер Камен Алексиев също обяви, че няма да подава оставка.
Председателят на Национален съюз “Единство” Христо Панчугов и членовете на Управителния съвет Димитър Иванов и Маргарита Бойчева се срещнаха вчера с жители на Свищов по покана на кмета на града Станислав Благов, който напусна СДС и вече е част от новия съюз. На срещата присъства и народният представител д-р Ваньо Шарков, който беше изключен от СДС.
Сред първите инициативи на националния съюз е регистрирането на инициативен комитет против построяването на втора атомна централа. Комитета подкрепят Синята коалиция и ДСБ. В неговия състав от Великотърновска област влизат д-р Ваньо Шарков и председателят на Общинския съвет в Свищов Светлана Георгиева.
От “Единство” отново обявиха, че няма да правят партия. Интересът към съюза обаче нараства. Само за една седмица от сайта на гражданското сдружение са изтеглени 900 заявления за членство.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново