Кметът на Павликени внесе в МРРБ подписка от 3500 души за изграждане на околовръстния път на града

Публикувано на вт, 12 май 2020
320 четения

Кметът инж. Емануил Манолов внесе в Министерството на регионалното развитие и благоустройството подписка от 3500 жители на Община Павликени с искане да се завърши изграждането на околовръстния път на град Павликени. Градоначалникът се срещна със заместник-министър Николай Нанков, представи му казуса и описа нужните действия за разрешаването му.

С подписката си гражданите на Павликени изразяват своето безпокойство от увеличаващото се количество четириосни камиони с ремаркета, които преминават през улиците на града. Силното обществено напрежение предизвика събирането на подписка с искане за изграждането на околовръстен път.

В началото на 80-те години на миналия век в околностите на град Павликени е започнато проектирането и изграждането на околовръстен обходен път. Участъкът с дължина 4,680 км. от РПМ, който се явява естествено продължение на път III-303 (Левски-Павликени-Керека) и има за цел да изведе транзитното движение като свърже двата участъка на РП III-303 – преди и след града.

В периода 1992-1994 г. е извършено отчуждаването на терени, засегнати от трасето, с обща дължина 3,175 км. Извършено е профилиране и е положена трошено-каменна настилка на участък с дължина 2,225 км. започващ  РП III-405 (Добромирка-Павликени-Свищов) до РП III-403 (Сухиндол-Павликени). След този участък е изграден и стоманобетонен сглобяем мост – надлез в мястото на пресичането на трасето на околовръстния път с ж.п. линията София-Горна Оряховица-Варна.

Впоследствие изграждането на пътя е преустановено и проектите в АПИ са изгубени.

Междувременно нуждата от завършването на пътя нараства. Товарният и лекотоварният потоци по републиканските пътища в общината са се увеличили в пъти. От десетилетия колони МПС преминават през улиците на град Павликени. Уличната мрежа на града не е оразмерена за такова интензивно натоварване. Тежкотоварни камиони създават вибрации и шум, от които се рушат сгради и съоръжения. Констатирани са опасни слягания на основите и деформиране на конструкцията на цяла група жилищни и др. сгради по най-натоварените улици на града. Изгорелите газове влошават качеството на въздуха. Засегнати са една трета част от територията с жилищно предназначение на града. Възможни са съдебни искове за нанесени щети. В опасност са живота и здравето на жителите на цели квартали.

Неотдавна започна и изграждането на автомагистрала „Хемус“, чието трасе ще преминава в непосредствена близост до град Павликени. Започва експлоатацията на 3 нови кариери за добив на базалтоиди, разположени на около 10 км. от Павликени. Още 3 кариери за добив на фракция са разположени в селата Вишовград, Хотница и Русаля в южно и югоизточно направление от града. Най-краткият път от тях до трасето на магистрала „Хемус“ преминава през самия град. Изпълнителя на обект АМ Хемус ще бъде принуден да доставя през центъра на Павликени стотици хиляди тонове, превозвани с тежкотоварни камиони, ако не бъде изграден обходния път.

Община Павликени в съответствие с изискванията на ЗУТ е изготвила и одобрила Общ устройствен план (ОУП), съгласно който околовръстният път е предвиден за изграждане. По този начин Община Павликени в рамките на своите пълномощия е регламентирала и териториално-устройствения режим на трасето.

Следващите стъпки за довършване изграждането на околовръстния път са започване на процедура за изработване на технически проект от страна на АПИ, осигуряване на нужното финансиране и възлагане на строителството.

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново