Кирил Петков: “Ще инвестираме 50 млрд. лева за 4 години в Северна и Южна България”

Публикувано на ср, 22 мар. 2023
4448 четения

“Основен приоритет през следващите 4 г. ще бъдат малките и средни земеделци, защото трябва да започнем отново да си произвеждаме храната в България.” Това заяви във В. Търново съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков, който се включи в честванията по повод празника на града.
“Имаме пет ясни приоритета. Първият е, че няма как да имаме по-ниски цени на храните, ако не си ги произвеждаме в България. В момента внасяме 70 % от месото, 50 % от доматите, 45 % от яйцата, защото местното ни земеделие се фокусира върху едрите земеделци. Нямаме плодове и зеленчуци, няма месопроизводство и малки и средни ферми, които да осигуряват храна за българската трапеза. За това те ще бъдат наш основен приоритет в управленската ни програма”, заяви Кирил Петков. Вторият приоритет е регионите в страната да догонят доходите в столицата. За целта се планира да бъдат инвестирани 50 милиарда лева за период от 4 години в Северна и Южна България. Третият приоритет е свързан с влизането в Еврозоната и Шенген, което е от значение за малките и средни фирми, за да могат да се конкурират по-добре в Европа.
Приоритет остават също образованието и здравеопазването. “Всички говорят за това, но реално ние направихме първата стъпка с увеличаването на заплатите на младите лекари на 2000 лв. и на медицинските сестри на 1500 лв., но за съжаление не всички болници го въведоха. В следващия мандат това трябва да бъде стандарт в българското здравеопазване. По отношение на образованието качеството трябва да бъде водещо, а не само броят на учениците. Относно заплатите на учителите те трябва да са 125 % от средната работна заплата”, каза още Кирил Петков. Той е категоричен, че местните източници на енергия също са сред водещите приоритети и България трябва да разчита максимално на собствените си източници, а когато става въпрос за такива отвън, трябва да са диверсифицирани, за да не разчитаме на един доставчик, подчерта съпредседателят на “Продължаваме промяната”. Основен приоритет е и правосъдието – от смяната на главния прокурор Иван Гешев до цялостна реформа в прокуратурата, която трябва да бъде направена в следващите 4 г.
“Трябва да запретнем ръкави и да го направим сами. Вярвам, че когато Стефан Стамболов е казал “Съединението прави силата…”, не е имал предвид някакви депутати, а всички българи с кауза, хора, които вярват, че могат да имат един нормален живот в нашата си страна и това е мотото, зад което всички ние заставаме”, каза още Кирил Петков. Той отчете като положителен факт по време на посещенията му в различни градове на страната промяната в нагласите на хората и усещането им, че от тях зависи бъдещето на страната. По отношение на тези, които все още не са решили дали да гласуват, Кирил Петков призова да отидат до урните на 2 април и да заявят своята гражданска позиция.
“Има едни хора, които са платен вот, някои ще фалшифицират хартиената бюлетина, има хора, които са зависими и ще гласуват за тези, за които им кажат. Нека да не са това хората, от които зависи бъдещето на България. То трябва да зависи от всички, които са свободни и могат да вземат сами решения. Не може да казваме – изморени сме от избори. Докато не си решим проблемите самите ние, няма от какво да сме изморени. На 2 април всеки един от нас е длъжен да излезе и да гласува независимо за кого, но човек трябва да има гражданска позиция”, каза още Кирил Петков. По време на визитата му в старата столица заедно с кандидатите за народни представители от региона се срещнаха с граждани, за да представят програмата на коалиция “Продължаваме промяната” – “Демократична България”.
Местните приоритети на формацията са свързани с инвестиции в инфраструктурата, ВиК мрежата, повишаване на доходите чрез привличане на инвеститори и др.
“За първи път във фокуса на предизборната програма Северна България е залегнала като приоритет за финансиране и се надявам да успеем да решим основните проблеми на региона – да има наваксване на доходите и развитие на областта. За региона е от изключително значение довършването на АМ “Хемус” и изграждането на АМ “Русе – В. Търново”. Със своята локация В. Търново има предпоставка да бъде център за туризъм, култура и индустрия и вярвам, че всички заедно можем да го направим такъв”, заяви арх. Йордан Терзийски, кандидат за народен представител на коалиция “Продължаваме промяната” – “Демократична България”.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново