Каузата на проф. д-р Светослав Косев в бъдещия Общински съвет: Община В. Търново да развива приоритетно потенциала на творческите професии

Публикувано на пт, 13 окт. 2023
193 четения

Висшето образование в сферата на изкуствата във ВТУ е сред най-авторитетните в Югоизточна Европа

С престижна международна награда бе удостоен деканът на Факултета по изобразителни изкуства във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” проф. Светослав Косев, който е кандидат за общински съветник от ГЕРБ. Отличието си той получи на официална церемония в Посолството на Италия.
Наградите се връчват за 18-и път, но за първи – извън Италия. А първа в списъка на наградените за иновационна култура Aquila D’Oro International беше световната оперна прима Райна Кабаиванска.
Единственият артист, номиниран за визуално творчество, беше професор Косев. Той получава наградата за проекта с добавена реалност “Божествена комедия”, който е разработил в екип със своите колеги Атанас Марков и Симеон Желев. Поводът е 700-годишнината от кончината на Данте Алигиери.
Наградите Aquila D’Oro Imternational тази година са под мотото “Културата – Фениксът на цивилизацията”. Ежегодно те се връчват от Асоциация “Корфиниум Онлус” на изтъкнати личности с принос към обществените отношения в областта на издигането и върховенството на човешките права, хуманните ценности и културните стандарти на цивилизационния процес.
През годините носители на наградата са композиторът Енио Мориконе, оперната прима Райна Кабаиванска, писателят Винченцо Черами, лидерът на демократите в САЩ Нанси Пелоси, директорът на лабораторията по ядрена физика в Гран Сассо Еудженио Кочиа и др.
Професорът по изкуствознание и изобразително изкуство е декан на Факултета по изобразителни изкуства от май 2019. Той е възпитаник на търновската Алма-матер и от 2002 г. научната му кариера е свързана с Университета. Проф. Светослав Косев е преподавател по графичен дизайн, 3D графика и перспектива. Защитава и докторска степен през 2010 г. Член е на Съюза на българските художници и на Съюза на учените в България. Работи в областта на класическата графика, добавена реалност (AR), виртуална реалност (VR), 3D компютърните изкуства, перспектива, интерактивна инсталация, графичен дизайн и др.
Проф. Косев има 38 самостоятелни изложби и участия в 26 международни и над 75 национални и колективни изложби. Реализирал е повече от 15 мултимедийни и интерактивни проекти. Автор е на 49 теоретични публикации. През 2022 г. е носител на Награда “Култура” 2022 на Община Велико Търново за ярки постижения в областта на аудио-визуалните изкуства и фотографията за изложбата “Графика с добавена реалност”. През 2009 г. е отличен с награда на Община Велико Търново.
Проф. Косев приема за своя кауза Общината да развива потенциала на творческите професии за утвърждаването на Велико Търново като историческа и духовна столица на България. Над 460 са икономическите субекта в сферата на творческите индустрии в община Велико Търново през 2021 г. Те са реализирали оборот от над 104,762 млн. лв. Повече от 1400 са заетите лица в сектора на творческите индустрии, сочат данните от статистиката, а малко над 1000 наети лица са ангажирани в творческите дейности в региона, посочва той. И пояснява, че добавената стойност на културата и творческите индустрии за В. Търново по факторни показатели за 2021 г. формира около 1/5 от общия икономически принос на предприятията в региона.
Висшето образование в сферата на изкуствата във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” е сред най-авторитетните в Югоизточна Европа. Цел пред общината трябва да бъде интегриране на този потенциал в реалния живот, категоричен е преподавателят. И посочва това като свой приоритет в Общинския съвет.
Сред тези възможности е участие на творците в разработването на нормативни актове, касаещи естетиката на градската среда: изисквания към сгради, осветление, градска мебел, публични пространства; опазване на културното наследство и неговото документиране; експониране на артефакти и произведения на изкуството, в това число и в градска среда.
Нужно е прецизиране относно поставянето на табели и реклами на търговски обекти, особено в старата част на града, които не кореспондират с цялостната атмосфера. Творците могат да помогнат за по-ясни правила и регламент, който да регулира процеса.
“Посредничество” и поставяне на тези въпроси в Общинския съвет ще даде тласък към преосмисляне на стойността на подобни инициативи и мерки в общинските политики и ще кореспондира по-цялостно с титлата Историческа и духовна столица, категоричен е проф. Светослав Косев, който е с преференциален номер 126 в листата на ПП ГЕРБ.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново