Какво направиха великотърновските депутати за региона, който ги избра?

Публикувано на пт, 27 Ян. 2017
1469 четения

43-ото Народно събрание от вчера е в историята. “Ние, депутатите, днес си отиваме, но парламентаризмът остава”, заяви председателят на Парламента Цецка Цачева, преди да удари за последен път звънеца.
Какво конкретно свършиха за региона народните представители, които бяха избрани от 4-ти Великотърновски многомандатен избирателен район? С този въпрос екипът на “Янтра ДНЕС” се обърна към тях.
Евгени Стоев от ГЕРБ обяви, че сред най-важните неща, които е свършил по време на последния си мандат в парламента, е настояването му едно от новосформираните шест специализирани звена за паметниците на културата да се намира във Велико Търново. Трябваше да се разбие монополът на Националния институт за недвижимо културно наследство – НИНКН. Всичко беше концентрирано в София и за това много от хората не можеха да извършват и аварийни дейности по старите си къщи. По тази причина и знакови къщи във Велико Търново се самосрутиха, аргументира се Стоев. Той изказа съжалението, че заради късия хоризонт на този парламент не е успял да приеме Закона за старите български столици, който касае и Велико Търново. Колежката му от ГЕРБ Клавдия Ганчева обясни, че е лобирала осъществяването на концесията на Летището в Горна Оряховица и за проекта за реконструкцията на ВиК мрежата и свързване на горнооряховския кв. “Гарата” към “Йовковци”. Депутатката е оказала помощ да бъдат осигурени пари от Министерството на младежта и спорта за ремонт на стадиона в железничарския град.
Сред конкретните неща, които е свършил за региона заместник-председателят на 43-ото Народно събрание Иван Иванов обяви, че е осигурил микробус за Дома в Дебелец, лобирал е активно за ремонта на Военния клуб в старата столица и осигуряването на земята на бившето сержантско училище за проект на Община Велико Търново. Реформаторът посочи още, че с колегата си Вили Лилков са дарили 50 домашни аптечки на социално слаби хора от региона. По негово настояване полицията в Елена е преместена в по-хубава сграда. Иванов посочи още, че е правил дарения на читалището в Долна Оряховица. Осигурявал е средства за провеждането на шахматни турнири в старата столица, дал е стипендия от 1000 лв. на участник в конкурса “Нова музика” в Горна Оряховица.
Патриотът Милен Михов отчете, че осигурил един училищен автобус за община Златарица. Предложих промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, които осигуриха статута на курсантите от НВУ. Михов посочи още, че с неговата подкрепа Великотърновският университет е подредил своя изложба в Народното събрание през миналата година, а с помощта на евродепутата Ангел Джамбазки е била показана експозиция, посветена на кирилицата в Европейския парламент.
Народният представител от “БСП лява България” Мариана Бояджиева обяви, че най-важните въпроси за нея в парламента са били свързани с републиканската пътна мрежа в региона. Смятам, че недостатъчно средства бяха осигурени в тази посока, категорична е депутатката. Като представител на опозицията, Бояджиева заяви, че е поставяла много въпроси, свързани с финансирането на висшите училища от областта, за да могат те да работят спокойно. По думите ѝ управляващите е трябвало да заложат повече средства в националния бюджет за наука и култура, но това не е сторено.
Народният представител Камен Костадинов от ДПС лаконично отговори: “В конституцията е записано, че народният представител представлява целия народ, а не само определен регион или тези избиратели, които са гласували за него”. Какво точно е направил той за региона, от който е избран, не стана ясно.
Любомир Владимиров от “Атака” и Цветан Цветанов от ГЕРБ не бяха открити за коментар.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

Пътни строежи - Велико Търново