Извънредна сесия спаси плащанията от бюджета

Публикувано на пт, 29 Мар. 2013
187 четения

Актуализация на бюджета и инвестиционната програма на Общината трябваше да гласува вчера великотърновският ОбС. С решението се утвърждаваше бюджетът от 350 000 лв., с които да започне работа новото общинско предприятие “Зелени системи”, и промени в инвестиционната програма за разпределяне на средства в образованието. Дебати нямаше, но при гласуването не бяха събрани нужните 19 гласа “За”. Последва прегласуване и резултатът остана същият.
Атмосферата се нажежи при последвалото приемане на бюджетните прогнози за собствените приходи и разходи на Общината през следващите 3 г. Стоян Витанов (БСП) остро разкритикува прогнозите, според които на гражданите се давало послание, че Общината стои на едно място и не се предлагат политики за стимулиране. Няма откъде да дойдат собствени средства, след като не планираме увеличение на местните данъци и такси, отговори му главният финансист на Общината Мариян Маринов. Пламен Радонов (ОДС) опонира, че няма как Общината да подобрява условията за развитие на бизнеса, след като държавата няма политика в тази насока. Петко Тюфекчиев (БСП) заяви, че резерв има в неданъчните приходи, а само от данък МПС годишно в общинския бюджет влизат по 2 млн. лв., колкото се прогнозира за капиталови разходи. Стефан Михайлов от “Царевград за В. Търново” определи неприемането на промените като политически игри. Ако се прави политика, нека да не е на гърба на числата, защото зад тях се крият съдбите на хора и нямаме право на това, коментира той.
Не за пръв път Общината прави бюджетна прогноза, но за пръв път тя се гласува от ОбС. Правим го заради изискването на Закона за публичните финанси, който ще влезе в сила от януари догодина. Това е отворен документ и подлежи на актуализация, а бюджетната прогноза е реална и консервативна в условията на криза, обясни заместник-финансовият кмет Снежана Данева. След това тя заяви, че неприетата актуализация на бюджета ще я принуди от понеделник да спре всички плащания по бюджета, а ОП “Зелени системи” няма да може да заработи.
Думите на Данева стреснаха съветници и започна ударно събиране на подписка, в която се включиха 19 съветници за извънредна сесия. В края на редовната сесия групата на БСП напусна залата. На извънредното заседание, продължило 10 минути, с поименна проверка на кворума и гласуване, актуализацията на бюджета беше приета с 22 гласа “За” и 3 “Въздържал се”.
З. ХРИСТОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново