Изготвят технически проект за основен ремонт на Прохода на Републиката

Публикувано на вт, 31 ян. 2023
2415 четения

Изготвя се технически проект за основен ремонт на Прохода на Републиката. Над 33 км от път II-55 са включени в ремонтната програма на Агенция “Пътна инфраструктура”, като за целта миналата година беше проведена процедура за избор на изпълнител за изработването на техническия проект. Това става ясно от отговора на председателя на УС на АПИ инж. Венцислав Ангелов до народния представител Йордан Терзийски относно искането за предоставяне на информация за напредъка на проектирането, ремонта и изграждането на редица пътни участъци в областта. Договорът за изработването на техническия проект е възложен на “Трансконсулт-22” ЕООД. От проекта ще стане ясно и колко средства ще се необходими за основния ремонт на участъка от км 0+000 до км 33+420.
Относно необходимостта от изграждане на звукови бариери в този пътен участък следва да бъде доказано със съответното измерване на шума и вибрациите за нуждата от такива съоръжения. Подобно измерване обаче следва да се възложи на акредитирана лаборатория. Технически проекти се изготвят още за път III-408 Стеврек – Глоговец – Константин, където ще бъдат основно ремонтирани над 9 км.
Относно път III-504 Самоводене – Обединение – Алеково и моста при село Алеково от АПИ посочват, че съоръжението не е включено в ремонтната програма за миналата година. Въпреки това е извършен експертен оглед и оценка от Института по пътищата и мостовете, при който е установена необходимост от ремонт, и за това Областно пътно управление – В. Търново, са предложили моста за включване в ремонтната програма за 2023 г.
По отношение на мерките за безопасност в участъците с концентрация на пътнотранспортни произшествия миналата година на път I-5 Русе – Бяла – В. Търново е заложено извършване на текущ ремонт в участъка от границата с област Русе до границата с област Габрово. Проектът е изготвен и разделен на две части, заедно с допълнение към проекта по част “Постоянна организация на движението” за участъците през населените места Куцина, Раданово и Петко Каравелово. Проектните разработки са в процес на съгласуване и приемане от възложителя.
За участъците през селата Поликраище и Самоводене, по възлагане на съответните общини, са изготвени и съгласувани проекти за промяна на постоянната организация на движение. Дейностите за Поликраище са в процес на реализация. Проектът за Самоводене предстои да се изпълни в съответствие на поетите ангажименти от страна на АПИ и Община В. Търново, тъй като участъците са в урбанизирана територия, посочват в писмото от пътната агенция.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново