Избраха кой да постави фотоволтаици на покрива на Община Велико Търново

Публикувано на вт, 22 Ное. 2022
755 четения

Избрана е фирма, която да изгради фотоволтаична електроцентрала на покрива на административната сграда на Община В. Търново. Това е “Етра-Ел” ООД, която е получила максималния брой от 100 точки в обявената обществена поръчка. Офертата на дружеството е в размер на 176 926 лв. Другите двама участници в процедурата са “Ел Строй Инженеринг – 2015” ООД с ценово предложение от 194 499 лв. и “Прострийм Груп” ЕООД, чиято оферта е 197 128 лв.
Според проекта фотоволтаичната централа ще е с номинална мощност 100,44 kWp и ще е за собствени нужди. Целта е с изграждането ѝ да се намалят разходите за електроенергия в сградата, тъй като пиковото производство на централата ще съвпада с пиковата консумация в общинската сграда. За обекта има издадено разрешение за строеж и одобрен технически инвестиционен проект.
Фотоволтаичната централа ще включва 186 панела. Системата ще се състои от 2 модула, единият с мощност 60 kW, а другият с 40 kW. На този етап все още не е осигурено финансиране за реализацията на проекта. Целта на обществената поръчка е при осигуряване на необходимите средства да бъдат възложени и съответните дейности на избрания изпълнител, тъй като самите процедури често отнемат много време за провеждането им.
Община Г. Оряховица също планира да си намали сметките за ток чрез изграждане на фотоволтаична централа върху покрива на административната сграда. Тя ще е с мощност 30 kWp. Средствата за нея са по проект “Въвеждане на мерки за адаптация към променящия се климат в общините Гълъбово, Г. Оряховица и Стамболово”. Проектът се финансира по програма “Опазване на околната среда и климатичните промени” на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново