Избраха кмета на Павликени за зам.-президент на НАЛАС

Публикувано на ср, 25 Апр. 2018
1255 четения

Кметът на  Павликени инж. Емануил Манолов беше избран за трети зам.-президент на НАЛАС по време на 13-ото Общо събрание  на Мрежата на асоциациите на местните власти от Югоизточна Европа, НАЛАС. Форумът се проведе в Бърдо, Словения. В президентството, освен Манолов, са представени кметовете на македонския град Скопие  и на Селемет в Молдова.

Делегатите са приели позиция по Стратегията на ЕС за Западните Балкани. В документа се посочва, че тя е израз на ключов приоритет на настоящото Българско председателство на Съвета на ЕС и се изразява надежда, че предстоящите австрийско и румънско председателства ще продължат усилията на България, насочени към стабилизиране и присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС. Апелира се и за подкрепа от ЕС за подобряване на капацитета за усвояване на еврофондовете на местно равнище. Кметовете от Западните Балкани считат, че проектите и програмите на ЕС все още са твърде сложни и комплексни, което налага тяхното опростяване и рационализиране на изискванията за пре- и съфинансиране, както и тромавите процедури за кандидатстване.

По покана на НАЛАС, специален гост на форума е била доц. д-р Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на НСОРБ в периода 1996-2017 г. От името на НАЛАС, в знак на признателност за дългогодишната подкрепа на Мрежата и активната дейност по развитие на регионалното сътрудничество, президентът на НАЛАС и вицепрезиденът на Конгреса са връчили на доц. Чавдарова специален плакет.

Българската делегация е участвала и в международна конференция за социално приобщаване. По покана на организаторите инж. Манолов е представил опита на НСОРБ и българските общини при предоставянето на иновативни социални услуги за уязвими групи. Той е запознал участниците със социалните услуги в неговата община, където работят над 150 социални работници.

Вася ТЕРЗИЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново