Историкът и библиотекар Николай Колев: ГЕРБ – СДС е националното спасение от кресливите “изчегъртващи” партийки

Публикувано на чт, 16 мар. 2023
571 четения

Едва ли има област на познанието, която може да затрудни Николай Колев – великотърновския библиотекар, който от години жъне успехи като победител в състезанията за знаещи хора в страната ни. 50-годишният историк с две магистратури от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” – “Нова и най-нова история” и “Социално-икономическа география”, е популярно медийно лице, освен като участник в най-престижните телевизионни куизи, но и като колекционер, и като общественик, работещ за каузите на хората с увреждания в България.
Покорител на планински и житейски върхове, забележителен събеседник, човек с ясна гражданска позиция, Николай Колев е сред новите лица в листата на ГЕРБ – СДС за предстоящите парламентарни избори на 2 април.
От 2005 година работи в Регионална библиотека “Петко Р. Славейков”. В същата тази година попаднал на обява за кастинг за участници в популярното телевизионно предаване “Минута е много”. Състезанието гостувало във Велико Търново и той се включил в темата “Великотърновските манастири”. Плувал в свои води не само заради дипломната работа, която правил, но и защото много пъти бил обходил и разглеждал манастирите. Във Велико Търново се провели две предавания, от които той спечелил едното. Заради сериозните си познания в общата тема “Изкуство” през 2006 г. бил награден с екскурзия до град Прага. Любознателен по природа, той се влюбил в града на Швейк и разгледал много забележителности. Особено го впечатлил “Музеят на комунизма” и го споходила идеята такъв да има и във Велико Търново. Подобен музей може правдиво да показва, споделя Колев, истината за нашенския социализъм, като по този начин се забие болезнен трън в петата на хилядите объркани хора, наричани носталгици.
Идеята на великотърновеца предизвикала огромен интерес в нашите и чужди медии, потърсили го дори от “Ройтерс”. Замисълът за Музей на социализма бил описан в няколко специализирани издания, а експозицията, макар и с ограничен достъп, била посетена от хора от България, Германия, Нидерландия, Украйна, Литва, Южна Корея и др. държави.
Последвали други участия в състезанията “Един срещу всички” и “Стани богат”. В предаването с водещ Ники Кънчев участвал през 2011 г. и бил последният “простосмъртен” преди сезона с ВИП брадърите. Николай Колев станал първият участник, достигнал до 5000 лева, без да използва нито един жокер. Печалбата вложил в поклонническо пътуване до Израел, по време на което станал хаджия. Това пътешествие било своеобразно надграждане на посещението му в Атон предходната година. След завръщането си от Израел Колев направил посещения с беседи и снимки в университети, училища, читалища, клубове и сдружения из цяла България, които били приети с огромен интерес.
Най-скорошното телевизионно участие на знаещия великотърновец било в “Последният печели” по БНТ през октомври 2020 г. То се увенчало с 11 поредни победи. В края на същата година станал част от екипа на предаването и имал за задача да измисля въпроси за 1 и 3 кръг, като за всяко предаване подготвя по 77 въпроса.
Като знаещ човек, Николай Колев влиза в политиката, защото има много сериозна основа за анализи и обективна преценка на нещата. Винаги съм бил в дясната част на политическия спектър в България, споделя историкът. Гласувал е на всички избори от 1991 г., участвал е в много избирателни комисии. Спомня си революционните времена на СДС и как политическият му ентусиазъм позамрял след идването на НДСВ. Признава, че изпитвал известно недоверие към прохождащата партия ГЕРБ, за да не се разочарова, както от царската партия. Постепенно обаче видял как партията на Бойко Борисов започнала да увлича негови близки и познати, хора, на които държал и ценял. Внимателно наблюдавал промените в страната ни, особено го впечатлило управлението на Велико Търново и безапелационното избиране на кмета Даниел Панов за трети мандат. Решението ми да се включа в политиката като кандидат за народен представител от листата на ГЕРБ – СДС е осъзнато и дълго обмисляно, казва Николай Колев. Медийните демонстрации на шепата “изчегъртващи” и кресливи партийки накараха моята същност да възроптае и да потърси път за национално спасение, а то е именно в лицето на коалиция ГЕРБ – СДС, категоричен е Колев.
Той е сигурен, че има потенциал да се развива и да бъде полезен и като член на Регионалната организация на Съюза на инвалидите в България (СИБ). Запознат е отблизо с проблемите на хората с увреждания не само в област Велико Търново, но и на републиканско ниво и вече почти 20 години участва активно в съюзния живот.
Професионалната ми работа в Регионална библиотека “Петко Р. Славейков” ми осигурява контакти в културната, социалната и образователната сфери, които безспорно ще ми бъдат полезни в бъдеще. Смятам, че присъствието на един библиотекар в Народното събрание ще внесе методичност в решаването на наболелите проблеми, казва Николай Колев.
И завършва своето представяне с жизненото кредо, което го води в покоряването на планинските първенци в България, въпреки двигателните му увреждания. А то е, че не най-високият връх е най-труден за изкачване.
“За да достигнеш върха в буквален и преносен смисъл, трябва много добре да проучиш какво те очаква и какво предстои”, казва Николай Колев. “Понякога е нужно да се върнеш, за да стигнеш. Да помниш, че на дълъг път се тръгва с проверени приятели и съидейници. Да успееш да се пребориш със самия себе си, за да постигнеш победа и над самия връх”, завършва Николай Колев. И уверено вярва, че със силния отбор на ГЕРБ – СДС всички върхове мотат да бъдат покорени.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново