инж. Костадин Станев, изпълнителен директор на “Болярка ВТ” АД: “Болярка ВТ” инвестира 6 млн. лева собствен капитал в ново оборудване”

Публикувано на ср, 8 май 2013
3338 четения

Пивоварната отчита 24 % ръст на продажбите и е най-големият износител на българска бира

Костадин Станев е роден през 1952 година в Еленския балкан. Завършил е Техническия университет “Ангел Кънчев” в Русе. 17 години е работил в отрасъла на машиностроенето в Сливен. От 1995 година започва работа в “Мел инвест холдинг”, минава през цялата йерархична стълбица – от работник до изпълнителен директор на холдинга. Заедно с Антон Ненов е изпълнителен директор на пивоварната “Болярка ВТ” АД от 1999 до 2004 година. След това отново се връща в Сливен и работи по различни проекти на “Мел инвест холдинг”. От 2009 година до днес е изпълнителен директор на бирената фабрика във Велико Търново.
“Болярка” ми е много свидна, защото няма нещо в бирената фабрика, което да не е минало през ръцете ми, казва Костадин Станев. Свързан е с първата инвестиция в пивоварната след приватизацията й през 1997 година – покупката на пастьоризатора и бутилиращата линия за стъкло.
По инициатива на Костадин Станев през февруари 2001 година в “Болярка ВТ” се пускат пластмасовите бутилки за бира, което е първото по рода си нововъведение в пивоварна фабрика в България. Обърнахме пазара в PET опаковките в страната, коментира Станев. От шестте марки бира, които “Болярка ВТ” произвежда, любима му е “Калтенберг”. 

– Инж. Станев, каква е същността и целта на мащабната реконструкция, която пивоварната започна?
– “Болярка ВТ” АД продължава традициите си по инвестиционната политика за развитие. Проектът, който започнахме, е най-голямата инвестиция като мащаби и стойност, която правим от приватизацията на фабриката до сега. Правим реконструкция и модернизация на стари ферментационни отделения, които бяха налични, но не ги ползвахме. На три етапа направихме новите цилиндрично конични танкове, където протича ферментацията на пивото.
Целта на новата ни инвестиция е да увеличим два пъти производителността си. Ако сега на едната линия максимумът на капацитета е до 6000 бутилки от 2 литра на час, в новия цех, който изграждаме, ще достигнем производителност на РЕТ бутилките от 2 литра от около 9800 на час. Другата ни основна задача е значително подобряване на качеството на продукта с бутилиране на пиво без наличие на кислород, което е основен фактор за качеството на бирата.
– Какъв е размерът на инвестицията и кога се планира цехът да заработи?
– Само строителството, което в момента извършваме, е над 2 милиона лева. В момента приключваме първия цикъл, направили сме колони, фундаменти, залели сме плочата на кота 1 и 2 метра. Към края на май трябва да приключим с основната плоча, върху която ще бъдат монтирани машините. Третият етап е да вдигнем фермите и изцяло да приключим обекта.
Като технологично оборудване и машини всичко е готово. Основно работим с фирма “Кронес”, която държи 60 на сто от производството на машини за пивоварната индустрия. Машините са готови и през тази седмица започват да идват първите камиони с доставките им. В оборудването влагаме още към 3-3,5 милиона лева. Общата инвестиция в новия цех е между 5,5 и 6 милиона лева, които са собствен капитал. Нашата политика е да работим без кредити, инвестираме пари, които сме спечелили от продукцията.
Планираме цехът да заработи в активния бирен сезон – в края на юли, началото на август.
– Какви са инвестициите в пивоварната от “Мел инвест холдинг” след приватизацията? 
– От 1997 година до сега “Мел инвест холдинг” е инвестирал към 60 млн. лева в “Болярка ВТ” АД във Велико Търново. Ние сме пивоварна, която не спира да инвестира. Имаме планирани дългосрочни инвестиции, подредени по години. След новия цех ще направим нови успокоителни танкове преди бутилирането на бирата. След това ще сменим съдовете във ферментацията, ще направим нов силоз. В момента завършваме варката. Направените инвестиции до сега ни нареждат на водещо място в сектора на пивоварната индустрия.
– Колко работни места поддържа пивоварната?
– С новия цех ще разкрием и нови работни места. В момента в “Болярка ВТ” работят 270 човека. С навлизането в активния летен сезон ще назначим още една или две смени и ще минем над 300 работни места. До 15 май трябва да назначим и сезонните работници, защото вече се чувства динамиката на пазара. Нашата социална политика винаги е била обърната към работниците ни. Няма закъснение при изплащането на заплатите и доходите са добри.
– Какво е мястото на “Болярка ВТ” на общия пазар на пиво в България?
– Пазарният дял на дружеството е 10 %. Ние сме пивоварната с най-много брандове и опаковки. Определено сме лидери с РЕТ опаковките. На база търсене сме създали най-различни разновидности, които да задоволят пазара. Имаме опаковки: КЕН, РЕТ от 0,5 и 0,6, 2, 2,5 л и ексклузивна от 3 л, която само “Болярка” предлага на пазара. Предлагаме 6 марки бира: “Диана”, “Балканско”, “Калтенберг”, “Варщайнер”, “Вайс” и “Болярка”.
“Болярка ВТ” е най-голямата българска компания, произвеждаща бира. Ние сме четвърти по продажба на пиво, пред нас са пивоварни, които са собственост на чужди компании. Пазарът е много динамичен, конкуренцията е огромна.
– Какво е състоянието на продажбите?
– 51 милиона литра бира сме продали през миналата година. Спрямо 2011 година това е ръст в продажбите от над 24 процента. На базата на свиващия се пазар и кризата постигнатите от нас показатели са оптимистични. Производството е аналогично на продажбите, защото бирата не е продукт, който може да се складира за дълъг период. Въпреки стагнацията и понижената покупателна способност на хората, “Болярка ВТ” продължава да се развива и вървим напред. Стараем се нашите продукти да са с най-добро качество и да са най-достъпни за клиентите.
Продажбите на бира у нас и навън от български производители през 2012 г. са се повишили с 8 на сто, показват данните на “Съюза на пивоварите в България”. През миналата година ръстът беше минимален, а през 2010 г. данните показаха рязък спад. В същото време продължава тенденцията да се консумира бира повече вкъщи и да се купува предимно в големи пластмасови опаковки. Тази тенденция не е само българско ноу хау, тя е общовалидна за Европа, където съотношението между така наречения топъл пазар (за вкъщи) и студения (хотели, ресторанти, кафенета) пазар е в полза на домашния – 78 % към 22 %.
– Какво е мястото на “Болярка ВТ” на експортния пазар?
– Устойчиво оставаме най-големият износител на българска бира на чуждите пазари. Освен в Румъния, където държим лидерски позиции, тази година разширяваме периметъра на износ в Гърция, Кипър, Македония. В момента водим преговори с Италия и Холандия. Имаме преговори, които все още не са финализирани, за износ на КЕН-ове за Китай. “Болярка ВТ” беше първата българска пивоварна, която направи износ на бира за САЩ. Той продължава, но е сезонен. Имаме запитвания и от Испания, Швейцария. Пак ще останем най-големият износител на българско пиво с експорт в над 10 държави от Европа, Азия и Северна Америка.
– Предвиждате ли обновяване на асортиментната листа?
– Винаги задоволяваме търсенето на клиентите ни. Ние сме единствените производители на “Вайс” бира в България. От следващия сезон планираме на пазара да пуснем и плодови бири. Сега номер едно е инвестицията ни в новите производствени мощности.
Още този сезон ще предложим новата визия на основния ни бранд. Сменяме етикета на “Болярка ВТ”, РЕТ-бутилката. До двадесетина дена нашите клиенти вече ще могат да си купят КЕН-а с новата визия. Усилията са във финализирането на инвестицията и брандът “Болярка” ще тръгне напълно обновен и по-атрактивен.
Здравка МАСЛЯНКОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново