Инж. Георги Рачев от „БСП за България“: Можем да върнем значението на Горна Оряховица като важен транспортен и индустриален център

Публикувано на вт, 8 окт. 2019
158 четения

Инж. Георги Рачев е кандидат за общински съветник в Горна Оряховица от коалиция „БСП за България“ – АБВ – „Движение 21“. Роден е в Горна Оряховица, където е завършил и средното си образование в техникума по механика. Висше образование със специалност  „Автомобилен инженер“ завършва в Техническия университет в Русе.

Транспортът е важна тема за Горна Оряховица. Именно в тази сфера е преминал през 12 длъжности – от механик до директор на най-голямото автомобилно предприятие в тогавашния Великотърновския окръг – „Товарни превози“ – Горна Оряховица. Има завършена още една магистратура – икономика и управление на транспорта в УНСС София.

Бивш председател на Общинския съвет на БСП, бивш заместник-председател на Областния съвет на партията. Шест последователни мандата е общински съветник. В мандат 2003 – 2007 г. е председател на Общинския съвет. В периода 2013 – 2014 г. е областен управител на Великотърновска област.

Коалиция „БСП за България“ – АБВ – „Движение 21“ е номер 68 в бюлетината в Горна Оряховица. Инж. Георги Рачев е с преференциален номер 102.

 

– Инж. Рачев, Вие сте сред опитните общински съветници. Кое Ви мотивира отново да бъдете кандидат от листата на БСП?

– Горна Оряховица е лична кауза за мен. Отдадох целия си житейски път на нашия град и това ме кара да се чувствам горд. Доверието, което са ми дали моите съграждани през тези години, ме задължава да предам своя опит на младите ми колеги.

Листата на коалиция „БСП за България“ – АБВ – „Движение 21“ е много обновена – над 75% са хора, които не са били до сега в общинския съвет и дай, Боже, за първи път да имат места в заседателната зала. Искам да им покажа, че да си общински съветник съвсем не означава само да натискаш едно копче, което ти посочат предварително, а да защитаваш идеи. Ние трябва да променим общинския съвет и в него да започнат дебати, не само икономически, но и политически.

– Кои са основните Ви приоритети през следващия мандат?

– Имаме няколко основни задачи. Първата е да върнем община Горна Оряховица на хората. Втората е да издигнем отново авторитета на Общинския съвет, който в момента е много нисък. Голяма тема е как да подобрим чистотата на въздуха и околната среда в Горна Оряховица, как да възстановим унищожените по много дивашки начин от ГЕРБ общински предприятия.

Ние трябва да продължим да работим и за ремонт на инфраструктурата, улиците, тротоарите и четвъртокласната пътна мрежа. Създаването на едно кръгово кръстовище в града няма как да задоволи потребностите на хората. Друг е приоритетът, който ще направи живота по-добър. Трябва започнем работа в междублоковите пространства. Сега санираните блокове стърчат насред една джунгла от треви и храсти. Цялостната среда трябва да се облагороди. Поставяме си като цел и други стратегически неща, например изграждането на един съвременен дом за стари хора.

– Като специалист в транспорта, как Ви изглежда тази сфера в момента?

– Горна Оряховица от един важен транспортен център е докарана до състояние, че товарният транспорт е унищожен. Ние имахме едни от най-големите автомобилни предприятия във Великотърновска област, а стигнахме дотам, че сега ни обслужва търновска фирма с автобусен транспорт.

Борихме се много да направим летището международно. След отдаването му на концесия ние не знаем какво се случва с него. В новия програмен период на Европейското финансиране транспортът е един от фокусите. С повече упоритост можем да се върнем на картата като транспортен център в региона.

В железопътния транспорт бяхме третия най-голям железопътен център в България. Сега оттук преминават влакове с по 2-3 вагона, които се палят на всеки километър.

Винаги транспортът е бил моя кауза. Започваме работа, за да върнем значението на Горна Оряховица като транспортен и индустриален център. Това може да стане като подкрепим листата на коалиция „БСП за България“, АБВ, „Движение 21“ и  кандидата за кмет на община Горна Оряховица – Явор Божанков с номер 68 в бюлетината.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново