Инж. Добрев гостува на Празника на захарната метла и маджуна в Стрелец

Публикувано на нд, 13 окт. 2019
81 четения

Инж. Добромир Добрев гостува в Стрелец на шестото издание на Празника на захарната метла и маджуна. Заедно с кандидата за кмет на Община Горна Оряховица бе и народният представител от ПП ГЕРБ инж. Клавдия Григорова – Ганчева. Празничното настроение с домакините споделиха и кандидатите за общински съветници от листата на ГЕРБ Николай Георгиев, Николинка Костова, Добрин Дериджиян, кандидатът за кмет на Първомайци Ясен Янков. Организатори на празника са Кметството в селото, настоятелството на НЧ „Заря – 1900“ и Клуба на пенсионера „Нов век”.

Гостите имаха възможността да опитат от приготвения маджун от захарна метла и да разгледат етнографската сбирка в селото, представяща различни етапи от живота на хората в селото. Показани са бита и ежедневието на семейства от различни социални прослойки на обществото. Специално място в етнографската сбирка е отделено и на производството на маджун.

Отглеждането на захарна метла в Стрелец датира още от основаването на селото през ХVІІІ в. Климатът е изключително благоприятен за виреенето на растението. Процесът по направата на маджун е бавен и отнема няколко месеца. Започва още със засяването на семената през пролетта и приключва през есента. Метлата трябва да се окопава редовно, а при нужда и да се разрежда. Отглеждането й наподобява това на царевицата, с тази разлика, че захарната метла е по-устойчива на суша.

В празничната програма със свои изпълнения се включиха 14 състава и индивидуални изпълнители от общините Горна Оряховица, Елена и Павликени. „Радвам се, че вече шеста година провеждате празника и както виждам гостите и изпълнителите стават повече. Винаги съм подкрепял и ще продължа да подкрепям идеята ви да се издирят, съхранят и популяризират фолклорните традиции и обичаи в Горнооряховски регион и да се възроди традицията за производството на маджун в селото”, сподели с организаторите на празника инж. Добромир Добрев.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново