Инж. Дилян Млъзев: “Разчитам на активността на нашите съграждани, за да решим заедно какво искаме за община Елена”

Публикувано на пт, 11 Окт. 2019
993 четения

Кандидат-кметът призовава кампанията
да остане интелигентна, спокойна и позитивна

– Г-н Млъзев, предизборната кампания е в ход, Вие сте в отпуск. В началото на месеца бяхте юбиляр, навършихте 50 години. Как се чувствате?
– Ако ме питате за годините – все още не мога да усетя разликата. В 50-годишнината, според мен, има по-скоро някаква символика, отколкото реален, преломен момент в живота на човек. Колкото до това, че съм в задължителен по закон отпуск – все още ми е странно, че не се налага да съм сутрин преди 8:30 на работното си място, както всеки ден през последните 8 години, липсва ми забързаното ежедневие, динамиката на работата. Но съм спокоен, защото знам, че нещата в общината вървят както трябва. Разчитам на заместниците си, на отлично сработения екип в общинската администрация и знам, че като се върна, нещата ще продължат гладко и без сътресения.
– А как върви кампанията?
– До момента доста спокойно. Срещам се с много хора, но това винаги е било част от ежедневието ми като кмет. Познаваме се с опонента ми, когото уважавам най-вече като колега – общинар. Хората също ни познават, знаят от кого какво могат да очакват, кой какви ангажименти може да поеме и което е по-важно, какво може да изпълни. Кампанията, поне нашата, не е и няма да бъде пищна и разточителна. Ние, заедно с кандидатите за общински съветници от листата на ПП ГЕРБ, разчитаме, както винаги, най-вече на срещите лице в лице с хората. Искаме да чуем техните оценки за изминаващия мандат и очакванията им за следващия. Надявам се и призовавам останалите кандидати до изборния ден кампанията да остане такава – интелигентна, спокойна и позитивна. На хората им дотегна от скандали, компромати и предизборни истерии.
– Какви са Вашите приоритети за следващия мандат?
– Община Елена е много различна – общинският център, големите населени места, малките почти обезлюдени села и махали, които през лятото и по празници оживяват – всички те имат своите специфични проблеми. Елена, особено през активния туристически сезон, се сблъсква с проблеми, характерни за далеч по-големи градове – организация на движението заради засиления трафик и недостига на паркоместа, опазване на обществения ред и териториите за обществено ползване. Село Майско също се развива интензивно през последните години, там е налице огромна положителна промяна в стандарта на живот, а това води до необходимост от удовлетворяване на новите потребности на хората, най-вече недостига на питейна вода. Много села и махали, в които има места за настаняване и са обект на засилен интерес от страна на туристи, изпитват същия проблем. За някои от тях все още не са решени и въпросите с достъпността заради състоянието на пътната мрежа. Ще добавя сметосъбирането и сметоизвозването, строителните отпадъци, обществения превоз…Има достатъчно предизвикателства, пред които ще бъде изправена местната власт в лицето на общинската администрация и бъдещия общински съвет.
– Значи вече сте готови с управленската програма?
– Законът за местното самоуправление и местната администрация регламентира 3-месечен срок, считано от полагането на клетва в началото на новия мандат, в който избраният кмет представя пред ОбС своята управленска програма. Ние пишем програмата в движение заедно с нашите съграждани. Мисля, че това е правилният подход. Но пред бъдещата местна власт стои и още една голяма отговорност. През 2020 г. изтича настоящият планов период. Предстои приемането на Общинския план за развитие за 2021 – 2027 г., който реално обхваща два управленски мандата. Ще разчитаме на активното участие на нашите съграждани, за да решим заедно какво искаме за града и общината – по-интензивно развитие на града и населените места с всички произтичащи от това предизвикателства или по-спокойни, по-консервативни, по-умерени действия.
– С какво можете да се похвалите, какви са най-важните постижения през изтичащия мандат?
– Знаете ли, през 2011 г. като кандидат за кмет много исках да намерим ново предназначение на старата поликлиника. Случи се – по проект, финансиран чрез Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), успяхме да ремонтираме сградата и тя днес представлява младежки център, в който се помещават Школата по изкуствата, част от дейностите на Общинския детски комплекс, Българския младежки червен кръст, Скаутския клуб, Местната инициативна група, Центъра за превенция, творчество и спорт, Консултативния кабинет…
За този мандат една от целите, които си бяхме поставили, беше най-после да осъществим ремонт на училището в Елена. Случи се, отново по проект, финансиран по ПРСР. Днес сградата грее, санирана, в свежи цветове, с нов покрив, подменена дограма и модерна отоплителна инсталация. Вярвам, че през идващия и следващите отоплителни сезони постепенно ще забравим проблемите със студените класни стаи. Пак през този мандат бяха основно ремонтирани над 30 участъка от общинската пътна мрежа, както и близо 50 улици, не само в Елена, но и в съставни населени места от общината.
Четири жилищни блока бяха санирани по Националната програма за енергийна ефективност. Сградата на една от закритите детски градини беше дарена на МВР, финансирана от тях и преустроена за районно полицейско управление, до седмици тя ще започне да се използва по предназначение. По проект на Великотърновската митрополия, финансиран чрез ПРСР, бяха обновени два от храмовете в Елена – “Св. Успение Богородично” и “Рождество Богородично”. Спечелихме проект по Програмата за трансгранично сътрудничество и започна възстановяването на “изгорялото училище”, което ще се превърне в модерна художествена галерия. Тези и още много други постижения са видимите резултати за Елена, които обещахме през 2015 г. и изпълнихме.
Не по-малко важни обаче са и “невидимите” резултати, които са налице – общината е финансово стабилна, няма просрочени задължения, данъчните ставки са поносими.
За Елена през последните години се говори все повече, и то с добро. Туристите ни предпочитат и посещават, споделят, че градът ни е чист и подреден, спокоен, запазил възрожденския дух. Най-радостното е, че през последните години създадохме по-добра среда за младите хора – добри условия в детските градини и ясли, детски и спортни площадки, в резултат на което е налице начало на положителни демографски процеси – раждат се повече деца, завръщат се млади семейства, други се заселват. Не говоря за бум, но това са тенденции, които, макар и плахи, трябва да се използват и насърчават.
– За какво не Ви стигна времето?
– Разбира се, че има недовършени проекти и задачи и това е нормално – ако няма какво да се прави, няма развитие. Очакваме всеки момент да започне ремонтът на 11-километрова отсечка от главния път В. Търново – Елена (“Долния Боаз”), по информация от АПИ вече е избран изпълнител. Има поет ангажимент и за участъка от Лясковския до Златаришкия разклон. Улиците в общинския център, които не са преасфалтирани, са наистина малко, но в съставните населени места има още доста работа. В момента служителите в общината работят по много направления – тече процедура на обществена поръчка за ремонта на ул. “Възрожденска” и тротоарите към още 17 вече преасфалтирани улици в Елена. Готови са проектите за околоблоковите пространства в кв. “Север”, както и за централната градска част със стълбищата към “Калето” в Елена, за рекултивацията на закритото градско депо за битови отпадъци. В ход са устройствени процедури за площадката за строителни отпадъци и допълнително водоснабдяване на с. Майско, съгласувания на проектите за моста на ул. “Никифор Попконстантинов” и водостоците на улиците “Казаци” и “Недешковци” в Елена, за разширението на училището в с. Майско.
Необходимо е през новия мандат да помислим за по-модерно, енергоефективно улично осветление. Очаква своята реализация проектът на Министерството на здравеопазването за нов Център за спешна медицинска помощ. Във фаза на обществено обсъждане е проектът, чиято реализация очакват поколения еленчани, свързан с ремонт и изпълване със съдържание на една от сградите – символ на града, училището-паметник “Ил. Макариополски”. Часовниковата кула и Даскалоливницата също ще бъдат част от този проект, за който ще кандидатстваме по ОП “Региони в растеж”, Ос 6 – “Разнообразяване на туристическите атракции”. Мисля, че това ще бъде проектът, който ще бележи следващия мандат 2019-2023, защото той наистина вече мобилизира сериозна обществена енергия и подкрепа, както това е било преди близо век при строителството на училищната сграда.
– При толкова много проекти, остава ли Ви лично време и за какво?
– Старая се да намирам време и за любимите си занимания. По този начин се разтоварвам от напрежението в работата и “зареждам батериите”, най-вече сред природата. Обичам да ходя в планината, правя преходи и зиме, и лете, понякога в група, понякога сам. През зимата съм за няколко дни на ски, през лятото – на колелото, но в последните години почти не ми остава време за него. Понякога вечер след работа хващам китарата за собствено удоволствие. През ученическите ваканции обикновено съм с дъщеря си, която живее в Русе и е ученичка в 5 клас. Харесва ѝ да бъде в Елена, понякога в нейно лице виждам себе си преди 40 години – аз също прекарвах летните ваканции тук, при покойната ми баба и може би така истински заобичах Елена. Вярвам, че след години градът ни ще бъде привлекателно място за живеене за млади хора и се надявам тя да реши да заживее тук.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново