Храмът „Свети Николай“ вече е паметник с национално значение

Публикувано на вт, 26 мар. 2024
912 четения

Храм „Св. Николай“ във В. Търново, заедно с прилежащите му камбанария и Църковно училище в двора, вече е обект с класификация на единична архитектурно-строителна, художествена и историческа недвижима културна ценност от Възраждането, с категория „национално значение“. Това стана факт, след като бе издадена заповед от зам.-министъра на културата арх. Чавдар Георгиев с дата 25.03.2024 г., посочи свещеноиконом Славчо Иванов, предстоятел на храма.
Отец Славчо припомни, че през 2018 г. Църковното настоятелство започна работа с проф. арх. Николай Тулешков и проф. Миглена Прашкова. Преди 150 години прапрадядото на проф. Тулешков дълги години е певец в храма и затова той изявява желание да помогне. С него и проф. Прашкова е подписан договор за съставяне на планове за реставрацията на храм „Св. Николай“, заедно с камбанарията и Църковното училище в двора, на стенописите, иконописите, дървената част, плюс направата на нова електрическа инсталация и отопление. Изричното мнение на арх. Тулешков, а и на Министерството на културата е, че трябва да се запази автентичният вид на храма отвън и отвътре отпреди 180 години. За около 6 месеца плановете са изготвени, одобрени от НИНКН и МК, а преди 3 години бе дадено и разрешение за строеж от кмета Даниел Панов.
Още през 2019 г. проф. Тулешков и проф. Прашкова обръщат внимание, че през 60-те години на миналия век е допуснат пропуск и храмът не е обявен със статут „национален обект“. Тогава с тяхна помощ са изготвени и внесени документи с искане това да бъде променено. През декември 2022 г. те са разгледани от Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) и е взето решение храма и прилежащите му постройки да бъдат категоризирани като паметник на културата с национално значение. Оттогава започва чакането за издаване на заповедта, която в понеделник става факт.
„Това наистина е пропуск от 60-те години, когато много други храмове са придобили такава категория, но разликата в момента с тях е, че всичко, което влиза в дворното място, също става национален обект“, коментира свещеноиконом Славчо Иванов. Той припомни, че за реставрацията на църквата през последните 3 години се събират средства от дарители, но те са твърде малко, тъй като нужната сума е в размер на над 4 млн. лв. „Първоначално тя беше много по-малка, но впоследствие се качи почти двойно и със събраното няма как да започнем ремонта“, посочи отец Славчо. „Много хора се включиха в тази инициатива, някои от тях и по няколко пъти даряваха различни суми, а най-големите са внесени от възпитаник на нашето Църковно училище и това много ни радва“, каза още той. В Община Велико Търново вече са входирани документи за кандидатстване по проекти, откъдето могат да бъдат набавени допълнителни средства за започването на ремонтните дейности. Реставрацията на храма ще бъде сложна и тежка процедура и не може да бъде стартирана без наличието на цялата сума, защото ще се наложи покривът да бъде махнат, ще се разкопаят основите и много други неща, които изискват навременни действия, поясни отец Славчо.
„Надяваме се този нов статут да доведе и до финансиране от държавата, за което вече четвърта година търсим вариант, но засега европейските средства се насочват към по-малките общини, а за В. Търново няма“, коментира свещеноикономът. „Храмът е в аварийно състояние, защото има улягане, накланяне, западната част на корниза падна. Всичко това се дължи на конструктивни проблеми и може да бъде опасно“, подчерта той, като добави, че се полагат необходимите грижи, които са по силите на Църковното настоятелство. В храма постоянно има служби, хората влизат, разглеждат, черкуват се и това е много по-добре, отколкото да бъде затворен, бе категоричен отец Славчо.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново