Горнооряховската община тегли два кредита за 1,8 млн. лв.

Публикувано на пн, 10 Дек. 2018
239 четения

Два нови кредита в размер на 1,8 млн. лв. тегли Община Горна Оряховица. Решението бе взето на извънредно заседание на местния парламент в петък. Единият заем ще е от банка в размер на 850 000 лв. и е предвиден за закупуване на техника за общинското предприятие, което да поеме функциите по почистването, сметосъбирането и снегопоистването в общината. Вторият заем е от 950 000 лв. и ще е безлихвен от републиканския бюджет. Той ще бъде изтеглен заради затруднения в изпълнението на бюджета на Общината, които се дължат на неизпълнението на заложените собствени приходи от реализирането на сделки с общинска собственост и такса битови отпадъци.
В първоначалния бюджет е предвидено част от приходите от приватизация да бъдат изразходвани за погасяване на дълга, поет за собствено участие по проекта за изграждане на водопровод и канализация в Първомайци. Самата сделка е реализирана през декември т.г., като досега кредитът е погасяван със собствени средства, а плащанията само за главницата за 2018 г. са 518 400 лв. Със средства от местния бюджет са финансирани и някои дейности, свързани с изпълнението на европроектите, аргументира се кметът инж. Добромир Добрев.
В същото време до края на годината Общината трябва да внесе 467 972 лв. за отчисления в РИОСВ – В. Търново, съгласно чл. 64 от Закона за управление на отпадъците, които се покриват с приходите от такса битови отпадъци. Сумата ще бъде възстановена в 10-дневен срок, а отчисленията се правят за регионалното депо за отпадъци всеки месец, като после могат да се използват пак от общините за дейности по чистотата. С част от парите от втория заем от 950 000 лв. ще се погасят някои от плащания по проекти, за които още няма пълно разплащане от финансиращите органи.
Против нагърбването с новите кредити се обявиха общинските съветници от БСП, които изтъкнаха позицията, че са дали съгласието си за продажбата на ГУМ, която вече е факт, за да може парите от сделката да бъдат инвестирани в общинското предприятие. В крайна сметка те гласуваха “въздържал се”, тъй като са съгласни да има такова общинско предприятие, но не и със заеми, които ще плащат горнооряховани. И двете предложения, въпреки дебатите, бяха приети от общинските съветници.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново