Горна Оряховица е с нов заместник-кмет

Публикувано на чт, 21 Ное. 2019
4066 четения

Пламен Мадемов е новият заместник-кмет по хуманитарните дейности на Община Горна Оряховица, като зае длъжността в началото на тази седмица. Той заменя на поста Йорданка Кушева, която стана зам.-директор на СУ “Георги Измирлиев” в железничарския град.
Завършил е ЕГ “Проф. д-р Асен Златаров” във Велико Търново с испански и английски език. Дипломира се като бакалавър в специалност “Български език и история” на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, след което става магистър по “Българска история” в същия университет.
Преди да бъде назначен в Историческия музей в Горна Оряховица, първо като уредник, а след това като директор, Мадемов работи като учител и като ръководител на туристическия информационен център в града.
Под ръководството на Пламен Мадемов в горнооряховския музей започват много нови инициативи, които запазват своята устойчивост през годините. През 2014 година стартира лятната образователна програма “Семейни съботи в музея”. От 2015 година, след близо 25-годишно прекъсване, са възобновени археологическите проучвания на крепост Ряховец, а обектът придобива статут на недвижима културна ценност от национално значение. Година по-късно Историческият музей, Община Горна Оряховица и две от средните училища на града в партньорство с археологическия екип поставят началото на първата в България Археологическа школа за ученици. В нея младежи от различни възрасти получават уникалната възможност да се запознаят на място с работата на археолозите и да вземат участие в проучването на част от миналото на своя град. В традиционно се превърна и участието на горнооряховския музей в инициативата “Европейската нощ на музеите”, която се провежда с редица съпътстващи атракции.
През същия период под ръководството на Пламен Мадемов бяха открити две нови експозиции в Исторически музей Горна Оряховица – “Горнооряховски суджук”, посветена на един от вековните кулинарни символи на града, и обновената “Археология”, включваща много нови експонати от фонда и теренните проучвания.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново