Големи паркове, музеи, зони за спорт и сгради с модерна визия ще има в новия градски център

Публикувано на вт, 7 авг. 2018
1040 четения

Архитектите, чиито идейни проекти бяха отличени в Международния конкурс за нов градски център „Ново сърце за стария град“, ще гостуват във Велико Търново, за да представят своите разработки. Италианският архитект Клаудио Нарди и неговият колега Диего Терна, класирани на първо и второ място, са изразили желание да посетят старата столица и лично да запознаят великотърновската общественост със своите концепции и предложения за експозиционен център и за градоустройствено решение за терена на Старото военно училище. По неофициална информация се очаква победителят Клаудио Нарди да пристигне във Велико Търново през септември.

В конкурса участваха общо 62 проекта на архитекти от цял свят, като Община Велико Търново получи авторските права над идейните разработки. Те бяха оценявани от деветчленно жури, с председател проф. д-р Георги Станишев. В него участваха Андреа Д’Антраси /Италия/, Хеле Джул /Дания/, проф. Доминик Роялд /Франция/, проф. Андрю Йеомен /Англия/, Андрей Чернихов /Русия/, главният архитект на Велико Търново Николай Малаков и колегите от старата столица Юрий Любомирски и Лора Бъчварова. На първо място комисията класира предложените проектни решения на италианския архитект Клаудио Нарди, а на второ и трето място бяха класирани Диего Терна /Италия/ и „Стивън Джордж Интернешънъл“ – България.

Всички концепции, разработени за конкурса, са експонирани в Изложбени зали “Рафаел Михайлов” и ще останат на разположение до 14 септември включително.

„Конкурсът имаше двустепенна фаза – градоустройствено решение, което дава цялостна концепция за развитие на територията на Старото военно училище и за експозиционна зала. Всеки градоустройствен проект съдържаше табло с решения за експозиционната зала. В един момент това породи неравнопоставеност при вземането на решение, тъй като имаше много добри градоустройствени идеи и такива за зала, но поотделно. За това в началото възникна въпросът как да протече журирането, така че да бъде избран най-добрият вариант и за двете неща“, споделя архитект Юрий Любомирски, който е председател на Регионалната колегия на Камарата на архитектите в България.

Той посочи, че по време на журирането всеки проект е разгледан от членовете на комисията по няколко пъти, за да се видят по-ясно неговите позитиви и негативи. Накрая от всички разработки остават осем, които се борят за първото място. Именно там възникват най-сериозните и дълги дебати, а победителят печели със 7 на 2 гласа.

„Проектът на арх. Нарди е разделен на 5 фази за развитие на територията. Фаза номер 1 включва Експозиционната зала, разположена между Пети корпус и Областна администрация. В номер 2 е предвидено да има офиси, хотели и занаятчийски работилници, предвидени са и подземни пътища. Във фаза номер 3 са заложени зона за спорт и развлечение, и голяма паркова зона. Това се възприе като една много добра идея, тъй като зоната с високи сгради се измества на запад, а тази, която е по-близо до центъра е с повече зеленина и място за спорт“, подчертава архитект Любомирски.

Старите сгради, намиращи се на територията на Старото военно училище – военният архив, двата жилищни блока и бившата мелница са запазени. В  проекта на италианския архитект е заложено да има военен музей и три панорамни площадки, разкриващи гледки към паметника на Асеневци и старата част. Предвидени са няколко високи сгради с височина до 12-13 етажа, което породи най-много коментари в социалните мрежи, а мненията за тях са разнопосочни. Идеята в проекта е да бъде формиран един нов център, който да не е имитация на Старо Търново, а създаването на по-високи сгради дава възможност за повече зелени площи, смята архитект Любомирски.

Сградата на Експозиционния център е с изглед към паметника на Асеневци и прилежащата територия, както и към стария град. Приземният етаж е предвиден за обособяване на експозиционна зала, кафене, гардероб, книжарница, офиси, складови и санитарни помещения. На първия етаж ще има голяма зала с капацитет 1200 места, проектирана така, че да има възможност за разделянето й на по-малки помещения – 2, 3, 4 или 6, чрез използването на вертикално разположени мобилни панели с много добра изолация. Оборудването на залата ще бъде мобилно, включително и сцената, оформена от сглобяеми платформи, които ще бъдат разположени на различни нива, с цел по-добра визуализация за публиката от различните ракурси на залата. За фасада на експозиционния център италианският архитект използва плътна вертикална дървена слънцезащитна система „Brise Soleil“, която акцентира върху облия формат на сградата.

Проектът на арх. Диего Терна предлага по-различен поглед за развитието на територията на Старото военно училище, разделена на 5 района – търговска, хотелска, административна и логистична, жилищна, образователна и спортна. Той включва Експозиционен център, библиотека, Военен музей, както и Музей на фотографията, Център за дигитална култура, Туристически информационен център и Център за младежки изкуства. В идейната му разработка са предвидени пешеходни и велоалеи, панорамни площадки, плувен басейн, спортна зала и спортни площадки.

Експозиционният център е с т.нар. „зелен покрив“, което е интересно решение. Планиран е така, че да бъде място за постоянни събития, организирани на открито и закрито, приканващи жителите и гостите на гарда в новия център и обществени пространства.

Проектът на „Стивън Джордж Интернешънъл“ ООД, класиран на трето място, предвижда връзка от обръщалото при Летния театър до парк „Света гора“. Авторът на концепцията си е поставил няколко задачи, като първата е установяване на връзка между съществуващите обществени пространства и забележителности от парк “Марно поле”, паметника на Асеневци, парк “Света гора”, Стария град и Царевец, използвайки новия център като събирателна точка между тези елементите на града. Това ще позволи безпрепятствено преминаване на пешеходците и връзка от съвременната към историческата част на града. В идейния проект за разлика от този на победителя, е заложено на по-ниското застрояване и множество „зелени“ покриви и озеленени тераси.  Предвидено е облекчаване на трафика и създаване на условия за свободно пешеходно придвижване както в самия център, така и в историческите зони. В идейния проект е включено максимално запазване на съществуващия релеф на територията, без да се възпрепятстват визуалните връзки, заради което повечето от сградите са полувкопани на 2 или 3 нива. Запазва се и подземната инфраструктура, като част от улиците са трансформирани изцяло в пешеходни зони. Автомобилният и пешеходния трафик са разделени чрез разпределянето им на отделни нива – основните и обслужващи улици в цялата зона са разположени на по-ниско ниво. Обособен е буферен полуподземен паркинг в най-южната част на територията, а жилищната зона е ясно разграничена и е продължение на съществуващите жилищни сгради от другата страна на ул.”Христо Ботев”.

Сградата на Експозиционния център е естествено продължение на градоустройствената концепция. Обуславяйки се от голямата денивелация в избрания терен, сградата е частично вкопана, като има осигурени пешеходни подходи от две основни посоки – откъм ул.”Александър Стамболийски” и горното ниво откъм новото парково пространство. Пешеходна пасарелка свързва покривното ниво към обходната алея покрай реката. Връзката между двете нива е чрез рампа, която може да се използва и за експозиционно пространство. Голямата зала е с капацитет 1200 места с опция за разделяне на 6 по-малки зали. Предвиден е и подземен паркинг за 150 автомобила.

 

Весела БАЙЧЕВА

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново