Глобиха работодатели с 27 000 лева

Публикувано на пт, 21 юни 2013
613 четения

Наказателни постановления за 27 000 лева са влезли в сила през миналия месец, съставени от Инспекцията по труда срещу некоректни работодатели, съобщи шефката на контролното ведомство инж. Невена Стефанова. Глобите са минали през обжалване в съда и са потвърдени. Основно са срещу наемане на работа на хора без трудови договори. Санкцията е по 1500 лева за всеки конкретен случай, обясни инж. Стефанова.
Последният случай с 10 нелегални работници, констатиран от контролното ведомство, е в Свищов. Местна строителна фирма е изпратила за ремонтни работи в завода за целулоза бригада, в която 10 от работниците са били без договори.
152 предприятия са били проверени през миналия месец във Великотърновска област от трудовите инспектори. 89 % от тях са малки и средни с численост на персонала от 9 до 49 работещи, поясни инж. Невена Стефанова. Проверени са условията на труд и трудовите договори на 4669 работници и служители. Разкрити са 783 нарушения на трудовото законодателство. Повече от половината са свързани с работа без писмени договори, нарушения при заплащането на труда, нередности в работното време и почивките.
Рязко се увеличават нарушенията за наемане на работа без трудов договор, а чрез симулативни граждански договори, прикриващи трудово правоотношение, по които се укриват данъци и осигуровки, посочи инж. Невена Стефанова.
84 работници от различни фирми имат забавени заплати общо за 27 391 лева. След намесата на Инспекцията по труда са изплатени 2673 лева. Нарушенията, свързани с работното време, най-често са в охранителните фирми. На гардовете се разпореждат 24-часови смени или дежурства с по-голяма продължителност от максимално предвидената от закона, коментира инж. Стефанова. В доста фирми, работещи на смени, се е оказало, че работниците нямат задължителните медицински свидетелства, че здравословното им състояние не е противопоказно за нощен труд.
З. ХРИСТОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново