Гласуваме за 33 листи с 269 кандидат-депутати

Публикувано на пн, 8 Апр. 2013
1219 четения

269 кандидат-депутати, включени в 33 партийни и коалиционни листи, регистрира Районната избирателна комисия във Велико Търново.
Към осемте мандата, които се полагат на нашия регион, са се устремили 89 жени и два пъти повече мъже. С двойни листи от по 16 кандидати се явяват само ГЕРБ, “Движение България на гражданите” и “Ред, законност и справедливост”. С по 15 човека са листите на “Коалиция Горда България”, водена от Станислав Недков – Стъки, и на ДПС с водач досегашния депутат Хасан Хаджихасан. Областната председателка на БСП Мариана Бояджиева е първа в 11-членната листа на “Коалиция за България”.
Най-кратка е листата на политическа партия “Национално движение единство”, съставена само от двама мъже. Изцяло мъжки са още листите на партията, родила се от протестите “Българска пролет”, на “Българска левица”, на БЗНС, “Атака”, “Зелените” и партия “Средна европейска класа”. Изцяло дамска е листата на “Партия на българските жени”, съставена от 7 представителки на нежния пол.
Яне Янев атакува парламента от Велико Търново с Жельо Желев. Не става въпрос за бившия президент, а за 24-годишен финансист, председател на младежката организация на РЗС.
Листата на ВМРО е с водач помощник-ректора на ВТУ и общински съветник доц. д-р Милен Михов. И други представители на ВТУ са включени в списъците на кандидат-депутатите от региона. Проф. Стоян Буров от ВТУ е в листата на “Движение България на гражданите”. Омбудсманът на ВТУ доц. Владимир Попов е първи в 7-членната листа на “Съюза на комунистите в България”.
24-годишният кмет на село Дъскот Петър Кънчев е първи в кандидатдепутатската листа на коалиция СДС. Последни в нея са Камен Алексиев и Мирослав Трифонов.
Акушер-гинекологът д-р Мавроди Калейнски води листата на “Демократи за силна България” и “Български демократичен форум”. Кандидат-президентът на партия “Национален фронт за спасение на България” Стефан Солаков е водач на депутатската листа във Велико Търново.
Шефката на отдел “Човешки ресурси” във ВТУ Мирослава Бодурова-Енева е начело в листата на “Единна народна партия”, последен е заместник-председателят на ОбС – Велико Търново, Стефан Михайлов.
Крупният земевладелец Владимир Маринов, който е и зам.-председател на партия “Лидер”, е водач на листата в областта. Последен в нея е шефът на топлоцентралата в старата столица Красимир Игнатов.
РИК излезе и с решение за разпределение на 3424-те места в секционните избирателни комисии. ГЕРБ поема 43,9 процента от ръководните места, БСП – 21,6 на сто, ДПС – 16,2 процента, “Атака” – 10,8 на сто, “Сина коалиция” – 5,4 % и НДСВ – 2 на сто.
Няма политическа сила, на която РИК да е отказала регистрация на листа. На 9 април в ЦИК ще бъде изтеглен жребият за поредния номер в бюлетината за изборите на 12 май.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново