ГЕРБ-СДС има готови решения за деблокиране на социалната реформа

Публикувано на ср, 15 мар. 2023
329 четения

Отказът на правителството на „промяната“ за диалог с местната власт изключително много затруднява работата на всички, заети в социалната сфера. Хаос в нормативните уредби и неяснота относно реформите, заедно с отсъствието на държавата пречат и спъват дейностите на всички нива в тази област. Това стана ясно на среща между социални работници от Велико Търново и водача на листата на ГЕРБ-СДС проф. д-р Костадин Ангелов. Заедно с него с експертите разговаряха и кандидатите за депутати Георги Недев, Антоанета Селенска, проф. Димитринка Цонкова, Николай Теодосиев, Нелина Александрова и Николай Колев.
В програмата на ГЕРБ-СДС конкретно и ясно е разписано какви задачи сме си поставили, каза проф. Ангелов и посочи като пример някои от аспектите за изграждане на система за интегрирани здравно-социални услуги. Тъй като един от основните проблеми в социалната сфера е липсата на подготвени кадри, в програмата на ГЕРБ са заложени нормативни регламенти в подкрепа на младите лекари – те ще могат да реализират част от своя стаж и специализация в социалните услуги за възрастни хора и деца. По този начин ще подобрим услугата от една страна, от друга страна това ще е възможност за тяхното още по-добро обучение, посочи проф. Ангелов.
Друго предложение цели да се прекъсне порочният кръг на отхвърляне на млади хора без опит при търсене на работа. Ние предлагаме, ако едно дружество наеме млад кадър, държавата да поеме 50 на сто от осигуровките му през първата година, а фирмата да е длъжна да му осигури още една година работа. Така младите хора ще излизат от проекта със стаж, доходи и възможност за по-добра реализация.
Разработване и внедряване на система за валидиране на умения за улеснение оценката на кадрите за бизнеса е друг акцент от социалната програма на ГЕРБ-СДС, посочи проф. Ангелов. Това е възможност за хора, които имат умения, но нямат необходимия документ за квалификация, да могат да го придобият и да имат шанс на работния пазар.
Много ме озадачава в нашите политически опоненти абсолютното отсъствие на визия за доходите на българските граждани. Няма как да правиш социална програма, без да имаш яснота колко ще бъде брутният вътрешен продукт в края на управленския мандат, каза водачът на листата. Разчетите на коалиция ГЕРБ-СДС сочат, (вземайки предвид европейски програми, Плана за възстановяване и растеж, намаляване на дефицита и т.н.), че в края на мандата БПВ ще достигне 240 млрд. лева. Това ще рефлектира съответно върху средната брутна работна заплата и ще позволи тя да стане около 3000 лева в рамките на четирите години управление. 1500 лева размер на минималната работна заплата и 1200 лева средна пенсия също са сред заложените цели в програмата на ГЕРБ-СДС.
Проф. Ангелов подчерта, че благодарение на доказан експерт като директорката на дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ в Община Велико Търново Росица Димитрова регионът отдавна е станал еталон в развитието на социалните услуги.
Да се преодолее политическата мътилка, да се върне нормализацията в живота ни, да спрат да ни залъгват с фалшиви обещания, защото сме на ръба на оцеляването. Ние сме се посветили на грижата на най-уязвимите хора в обществото ни – болни, социално слаби, бездомни, хора с увреждания, и имаме нужда от ясна и подредена държавна политика, за да си вършим работата, казаха още на срещата с проф. Ангелов социалните работници.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново