Г. Оряховица ще прави сепарираща инсталация за 300 000 лева

Публикувано на вт, 18 Дек. 2012
150 четения

Г. Оряховица ще прави сепарираща инсталация за разделяне на битови отпадъци. Ръководството на общината вече е заявило инвестиционно намерение пред РИОСВ , а инсталацията ще струва около 300 000 лв., съобщиха от екоинспекцията.
Новият обект ще създаде нови работни места, освен това чрез сепариране на битовите отпадъци ще се намали техният обем, който трябва да бъде изхвърлен на новото регионално депо, което ще се изгражда на площадка в Шереметя. Това ще доведе до намаляване на разходите за транспорт. Затова варианти за изграждане на собствени сепаратори обмислят още Стражица и Елена, но за това все още не са обявили инвестиционните си намерения.
До края на тази година трябва да бъде одобрена цялата документация по строителството на новото регионално депо, съобщи шефката на РИОСВ Елена Григорова. Обектът струва 62 млн. лв., а средствата се отпускат по оперативната програма за околна среда. Очаква се строителството да започне през март 2013 г.
Новото депо също ще има сепарираща инсталация, която ще разделя отпадъците. След това тези, които не могат да се рециклират, ще се събират в специална клетка, изградена от изолационен материал, за да не се замърсява почвата и подземните води. Ще бъде изградена и специална площадка за биоразградимите отпадъци, които ще бъдат обработвани до тор за селскостопанските ниви.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново