Френска компания за самолетни части иска да инвестира в Г. Оряховица

Публикувано на чт, 29 Мар. 2018
690 четения

Френска компания за производство на самолетни части е проявила интерес за инвестиции в Г. Оряховица. Това обяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на визитата си в града. Запитването на компанията е за терените на бившите казарми в града, които се намират до летището. Преди няколко години имотите бяха прехвърлени от Министерство на отбраната безвъзмездно на Общината. Намеренията на френската компания са да създаде изнесено производство за самолетни части в новата индустриална зона на Г. Оряховица.

„Ще направим всичко възможно, за да ги убедим, че това е най-доброто място да инвестират. Надявам се, това да един от първите, но не и последните инвеститори в Г. Оряховица“, каза още министър Караниколов. В негово присъствие по-рано днес бе подписан меморандум за сътрудничество между Общината и „Национална компания индустриални зони“ ЕАД. Подписите си под документа положиха кметът инж. Добромир Добрев и Антоанета Барес – изпълнителен директор на компанията.

Една от първите стъпки за развитие на новата индустриална зона е създаването на смесено дружество с решение на Общинския съвет, след което Общината ще влезе с апорт на конкретния имот и ще реши в какъв размер ще е държавното участие. Икономическият министър подчерта, че държавата ще осигури средства за изграждане на инфраструктурата в района. В тази връзка предстоят разговори с Министерство на транспорта и Министерство на регионалното развитие за създаване на интермодален колектор, който да свърже жп инфраструктурата, пътищата и летището, уточни министърът. Според него инвеститорите търсят две неща – добра инфраструктура и добре подготвени кадри, каквито регионът може да предложи. Министърът определи подписването на меморандума като една от стъпките и усилията от страна на правителството за решаване на проблема с дисбалансите в отделните региони.

„С решение на Общинския съвет в Г. Оряховица през януари бе взето решение за сключване на този меморандум за партньорство и за създаване на новата индустриална зона. Това е една от първите стъпки за развитие на този район“, припомни кметът Добромир Добрев.

Изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД Антоанета Барес изрази задоволство от доброто сътрудничество с Община Г. Оряховица. „Тя е сред общините, която ме впечатли със сериозната си предварителна подготовка, извървявайки дългия път да направи подробен ПУП, да обособят индустриална зона и след това да търсят варианти за развитието й“, заяви г-жа Барес. Към момента в страната са сключени общо 11 меморандума за сътрудничество с други общини, като в четири от тях вече са на етап регистриране на дружества.

По време на срещата министър Караниколов заяви, че по последните данни на БНБ през последната година преките чуждестранните инвестиции у нас са се увеличи с над 35 %, като около 300 млн. евро са в секторите търговия, производство и логистика. Голям интерес към България има и от страни като Катар и Саудитска Арабия, заради добрите условия, които държавата предлага. През последните години се наблюдава тенденция много от българските и чуждестранни фирми да разширяват производството си, макар това да не се отчита като инвестиции.

Весела БАЙЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново