Европейският фонд дава 2,180 млрд. евро за развитие на селските райони

Публикувано на пт, 12 Апр. 2013
504 четения

Европейският фонд за развитие на земеделските райони дава на България 2,180 млрд. лева за следващия програмен период от 2014-2020 г. за развитие на селските райони. Това стана ясно вчера на среща в Арбанаси, на която присъстваха кметовете на 36-те села от великотърновската община. Лектори бяха експертите Милен Кръстев и Таня Петрова от дирекцията “Развитие на селските райони” при МЗХ, присъства и Живко Живков, шеф на великотърновската дирекция на фонд “Земеделие”.
В момента 10 екипа от експерти в земеделското министерство разработват конкретните мерки на програмата за финансиране, по които могат да кандидатстват общините, съобщи Милен Кръстев. Основната мярка за малките селища се казва “Основни услуги за населението и селата в селските райони”. Тя подпомага инвестиции в публичната инфраструктура, а също и проекти за възобновяеми енергийни източници. Тепърва ще бъдат определени, а после и одобрени от Европейската комисия, конкретните дейности, към които ще бъдат насочени средствата, подчерта експертът.
Кръстев припомни, че в момента вървят мерките по сегашната програма за развитие на селските райони, по която бенефициентите са 250 000.
Срещата със селските кметове бе организирана от великотърновската община и дарителското сдружение “Св. Иван Рилски”.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново