Два обходни пътя и ново училище предлагат съветниците от „Възраждане“

Публикувано на чт, 18 ян. 2024
869 четения

Две нови обходни улици, които да решат проблемите с трафика във Велико Търново, както и изграждането на ново училище в кв. „Картала“, предлагат общинските съветници от групата на „Възраждане“ Ангел Янчев, Стилян Найденов и Александра Трифонова. Те оповестиха своите предложения за включване на възловите обекти в Инвестиционната програма на общината за 2024 г.
„Идеята е за проект и изграждане на ново Основно училище в кв. „Картала“, който наброява вече над 10 000 жители. След като там ще се строи нова детска градина, да има и училище, в което децата да продължават образованието си. Най-близкото ОУ „Славейков“ е с пределен капацитет“, коментира председателят на местната структура на „Възраждане“ Ангел Янчев. Училището може да бъде за 21 паралелки от първи до седми клас, има подходящ общински терен от 15 дка. Прогнозната стойност на този етап е около 30 млн. лв. „Като човек, свързан трайно с образованието, съм категоричен, че изграждането на ново училище във В. Търново не е еретична идея. Напротив, тя е напълно реална за изпълнение и ще бъде доказателство, че градът наистина се развива“, добави Ангел Янчев, който е директор на СУ „Вела Благоева”.
Съветниците от „Възраждане” настояват да започне и решаването на най-неотложните проблеми на града – организацията на движението, паркирането, екологията и др.
Сред предложенията им е да започне проектиране на две големи улици, които ще облекчат трафика и ще позволят градът да се развива и в широчина. „Първата улица е от кв. „Картала” по билото на „Варуша” към ул. „Опълченска” (Северният вход на В. Търново), с „пробиви” и директна връзка към няколко района на „Акация” и кв. „Варуша”. Този път, който ще е продължение на ул. „Стоян Михайловски“, би осигурил директна връзка с центъра, както и със старата част, и би допринесъл за развиването на града в тази посока“, заяви Стилян Найденов. Според него проектът няма да струва скъпо на Общината, просто трябва да се преработи съществуващият проект от 80-те г. Отсечката ще допринесе за справяне проблема с трафика и ще подпомогне достъпа на туристи, а при връзката й с „Опълченска“ трябва да се планират паркинги.
Другият предлаган нов път е от „Победа“ директно към „Зона В“ и „Бузлуджа“, който ще спести километри на хилядите живеещи в двата квартала и ще има екологичен ефект. Още повече, че в близост се планират и нова частна болница и автогара, посочи Найденов.
Почистването на пространствата около р. Янтра, която има нападали клони и трябва да бъде адаптирана към градската среда и да се превърне в място за отдих и туризъм е сред приоритетите на Александра Трифонова, която е отправила питане по темата до кмета за предстоящата сесия.
Основният акцент в предложенията на „Възраждане“ обаче е рестартът на новия градски център, който чака разрешение вече 7 кметски мандата. Първата стъпка за това е изготвянето на нов Подробен устройствен план с предназначение зони за отдих, паркинг с 2000 места, обекти за спорт, атракции и обществено обслужване в Старото Военно училище. От „Възраждане“ настояват предложението да бъде включено в листа за обекти с първостепенно значение за Община В. Търново. Първата стъпка е именно разработването на проект, който едва ли би струвал повече от 100 000 лв., но без такъв изграждането на новия градски център не може да стартира.
Групата съветници предлагат изграждане засега на временен паркинг за около 200 автомобила на мястото на бившия стадион в Старото Военно училище с възможност за абонаментно спиране, например срещу 20 лв. Освен решаването на проблема с паркирането, така ще се тества и възможността за паркозони пред къщите, които ще заместят клоните и туби с вода, с които се пазят паркоместа. Инфраструктурата на улиците в Стария град, оформянето на улици в северната част на Килифарево, които сега са просто едни пътеки, са сред другите предложения.
Ясно е, че пари за реализацията на всички предложения няма как да бъдат извадени наведнъж още тази година, но проектите, които са най-важните в случая, ще струват не повече от половин милион лева, което на фона на прогнозния бюджет от 180 млн. лв. не е непосилно, заявиха съветниците от „Възраждане”.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново