Доц. Иво Инджов, експерт по политически комуникации: “Политиците не трябва да се правят, че проблем с престъпността у нас не съществува”

Публикувано на чт, 11 Ян. 2018
250 четения

– Доц. Инджов, знак за какво са убийствата, на които станахме свидетели в началото на 2018 г.?
– Такива убийства се срещат и в далеч по-развити общества от българското, но у нас те предизвикаха заслужено медийното внимание и ожесточени коментари в социалните мрежи, защото се случиха в началото на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.
Дълго време преди европредседателството управляващото мнозинство се опитваше да внуши на общественото мнение, че то трябва да е период, в който да се заличат различията между политическите сили, да се спазва благоприличие в тона на политическото общуване, както и да се представят само положителните страни на България, за да може страната ни да покаже най-доброто, на което е способна, да се опита да прокара своите предварително заявени приоритети, но тя няма как да скрие проблемите, които раздират държавата и обществото.
Точно престъпността, която според управляващите беше намаляла, изведнъж отново изплува на повърхността като един от основните проблеми. Затова разгледани в такъв контекст тези убийства са знакови.
Броени дни преди българското европредседателство имаше редица публикации от авторитетни западни издания, които обърнаха внимание върху факта, че България е известна като най-корумпираната и бедната страна в ЕС. Сега с убийствата се прибави и една стара слабост – престъпността в различните ѝ измерения, която отново ще бъде обект на коментар не само от българските медии, но и от световните. Убийствата са знак, че нещо не е наред в държавата.
– Показател ли са те, че МВР не може да се справи с престъпността?
– Убийства има в САЩ, в Германия, в Италия, но в България обществото е станало по-чувствително към такъв тип престъпления, защото разполагаме с много голям брой служители в МВР на брой от населението. Битовата престъпност по региони не само не намалява, но и ескалира. Особено за първото убийство в Нови Искър МВР даде версии, които не се възприемат с доверие от обществеността. Вътрешното министерство е в дълг към обществото. Политиците не трябва да се правят, че проблем с престъпността не съществува и да я замитат под килима.
– Ще бъдат ли по-спокойни следващите месеци?
– Очаквам правителството да работи за изпълнение на приоритетите, доколкото е възможно една страна европредседател да налага приоритети, защото България не става шеф на ЕС, а просто ще координира дейността на Съвета на ЕС през тези 6 месеца. Бих акцентирал върху два от 4-те приоритета – ускорената евроинтеграция на Западните Балкани, а другата е развитието на дигиталната икономика, все важни неща за България. Ако успеем да постигнем повече по тези два приоритета, това ще е успех. Същевременно опозицията и гражданското общество ще трябва да поставят проблемите на страната, а да го използват за по-голяма чуваемост на поставените проблеми.
– Не сме ли твърде вторачени в това европредседателство?
– Да, така е. Причината е, че сме малка страна, по-провинциална, имаме повече комплекси. Не бива да забравяме, че това е рутинна процедура. Ще припомня, че страни като Белгия и Малта осъществиха добри европредседателства без дори да имат редовно функциониращи правителства. Управляваха ги кабинети в оставка, но администрациите им работиха много добре и нямаше никаква драма.
– Да очакваме ли предсрочни избори след края на европредседателството?
– Не бих се ангажирал с категорична прогноза, но би могло да има предсрочни избори. Не мога да бъда категоричен, защото все още управляващото мнозинство държи стабилно властта в своите ръце, въпреки предстоящия вот на недоверие. То разполага с достатъчно мандати в Парламента, за да устои на вота и на други действия от страна на опозицията. Предсрочни избори може да има само при два сценария. Първият е свързан с ескалиране на гражданското недоволство по казуси като този с Пирин, но и някой други. Трудно е да кажем какво ще се случи през следващите 6 месеца. Февруари 2013 г. внезапно бяха вдигнати цените на тока и тогава социалното недоволство помете първото правителство на Бойко Борисов. Вторият сценарий за предсрочни избори е свързан с резки противоречия в самата управляваща коалиция, и то най-вече в лагера на “Обединените патриоти”, които дават разнопосочни сигнали. Те са нестабилният член в управляващата коалиция, затова изненадата може да дойде от тях.
– Какво ще се случи с патриотите при евентуални предсрочни избори?
– Всички досегашни партньори изчезнаха в небитието, затова и прогнозата ми за “Обединените патриоти” е негативна за това им участие във властта. Точно сега, когато трябва да демонстрират патриотизъм в отношенията между България и Турция. Заради прекалено силното сближаване между двете страни би трябвало да има някаква патриотична реакция от тяхна страна, защото режимът там върви към авторитаризъм.
– Да очакваме ли нова оставка от Борисов, до сега той не е изкарвал цял мандат?
– Въпрос на калкулация. Той в момента не е застрашен от опозицията. Тя мълчи по много важни въпроси. Не казвам, че БСП няма опозиционно поведение, напротив има, показателни са и “Кумгейт” и изнесената информация от Елена Йончева, и т.н.
Но тя проявява опозиционност избирателно.
– Защо?
– Първо, защото не е готова да управлява. Второ, защото търси консенсус с ГЕРБ по някой от основните въпроси, например при избора на Висш съдебен съвет. Поведението на БСП остави усещането за негласни уговорки с управляващото мнозинство и квотите бяха разделени между основните политически сили.
БСП мълчи и за съдбата на Пирин, не заема никаква позиция по случая. Партията няма ясен профил, колебае се дали да е класическа лява партия, или да се придвижва към центъра, каквото очевидно е желанието на ръководството в момента.
– Структурите на ГЕРБ или БСП са в по-добро състояние?
– Явно е, че е ГЕРБ. Те успяват да акумулират добре ресурсите от изборите, администрацията, получават по-голяма подкрепа от по-младите, от пенсионерите. В много региони БСП вече не е втора политическа сила, макар че под ръководството на Корнелия Нинова се представи много добре. Но бих прогнозирал, че в дългосрочен план, ако някоя партия се срине по-бързо, това ще е ГЕРБ, отколкото БСП. Прогнозите ми не са оптимистични и за червените.
– ДПС?
– Най-добра илюстрация за поведението на ДПС са мотивите им за вота на недоверие. Те казаха, че участват в него, за да демонтират патриотите от властта. Не виждам ДПС да стане съуправляваща партия с ГЕРБ. Борисов неведнъж е заявявал, че такова нещо не може да се случи, но съществуват достатъчно предположения в публичното пространство за негласно партньорство зад кулисите между ГЕРБ и ДПС.
– Постоянно се говори за нуждата от нов играч на политическата сцена, кой ще е той?
– Вниманието е фокусирано върху две лица – Слави Трифонов и президента Румен Радев. Трифонов заради успешния референдум, свързан със смяната на избирателната система, за премахване на партийните субсидии и за електронното гласуване. Видя се обаче, че невинаги медийният капитал може да бъде трансформиран в политически, защото на практика политическите играчи успяха да заметат под масата референдума на Слави Трифонов и той в момента не противодейства на това. Очевидно е, че много хора започнаха да се замислят, че мажоритарната система, която той предлага, далеч не е най-доброто.
Другият играч е президентът Румен Радев. На този етап той и кръгът около него демонстрират активност и желание да бъде само модератор в политическите дискусии. От действията проличава, че се стреми да има по-голямо влияние в политическия живот, да има нов център на властта. Но какви ще са плановете на Румен Радев от тук насетне – дали да играе по-голяма роля в политическия живот или да тръгне да прави партия, е все още рано да се каже, защото той все още в началото на своя мандат. Около тези двама мъже виждам евентуални нови политически играчи. Радев би имал по-голям успех, ако го направи, защото той показа бързо израстване от неполитик в политик и е единственият по-сериозен коректив на ГЕРБ.
Весела КЪНЧЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново