До края на лятото може да започне изграждането на пешеходния надлез

Публикувано на ср, 16 юни 2021
2784 четения

До края на лятото се очаква да започне изграждането на пешеходния надлез над ул. “Магистрална” във В. Търново. За това потвърдиха от местната администрация. Вече е избран и изпълнител за пасарелката – ДЗЗД “Надлез – Магистрална”, определен чрез обявената в началото на месец май обществена поръчка. До новата процедура се стигна, след като договорът с избрания миналата година изпълнител беше прекратен по взаимно съгласие.
За пасарелката, която ще свърже парк “Никола Габровски” с Търговския парк, е определена прогнозна цена от над 1 млн. лв. без ДДС.
В процедурата за избор на изпълнител се е явил и още един кандидат – “Скорпион Инвестстрой” ЕООД, но комисията е определила за изпълнител ДЗЗД “Надлез – Магистрална”.
“Обществената поръчка е за проектиране, строителство и авторски надзор, с което на практика процедурата започва отначало – изготвяне на необходимата документация, съгласуване от страна на изпълнителите с експлоатационните дружества, институции и др. Едва след набавяне на всички необходими документи следва одобряване на проектите и издаване на разрешителното за строеж”, уточни инж. Динко Кечев, директор на Дирекция “Строителство и устройство на територията” в Общината.
Изграждането на пешеходния надлез е част от мащабния проект за интегриран градски транспорт, финансиран по Оперативна програма “Региони в растеж”. Идеята е пасарелката да обезопаси преминаването на пешеходците, тъй като това е един от най-натоварените участъци в града заради интензивния трафик.
Проектът за интегриран градски тарнспорт включва още изграждането на два буферни паркинга, кръгово кръстовище край Летния театър и на “Беляковско шосе” и др. В момента текат съгласувателните процедури за обектите. Реализацията на проекта ще стартира с изграждането на двата фунерни паркинга под Царевец и в района на бившето Сержантско училище, които да поемат част от туристическия поток в града, уточниха от местната администрация.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново