ДНЕС правят първите граждански избори у нас

Публикувано на пт, 29 Мар. 2013
240 четения

Гражданско движение ДНЕС организира първите граждански избори за народни представители, които ще се проведат на 4 и 5 април. Целта е да бъдат издигнати кандидати за депутати в 42-рото НС, посочени от гражданите в България.
“Тези избори са отговор на необходимостта гражданското общество да получи реално представителство в българския парламент, както и в отговор на протестите срещу монополите, социално-икономическата и политическа ситуация в страната”, заяви Мартин Карагеоргиев, лидер на ДНЕС във В. Търново.
От движението обявиха, че нямат политически амбиции, но законите на държавата не предоставят друга форма за реално гражданско участие в управлението, освен явяването на парламентарни избори. За целта от гражданското движение са предложили на 48 партии да предоставят 100 % от своите листи за избраните от гражданския вот.
Номинираните за граждански вот трябва да не са осъждани, да не са били депутати, министри, активисти и участващи в ръководни органи на партии, както и сътрудници на бившата ДС.
От 1 до 3 април във всички общини ще бъдат поставени маси с тетрадки, в тях всеки ще може да предлага свои съграждани. На 4 април ще се проведат общинските избори, когато всеки ще може да гласува за един от номинираните. Това ще става в прозрачни урни пред 5-членна комисия. На изборите от общините отиват първите 3-ма с най-много гласове, а от областния град първите 5, съобщи Борис Цанов от фейсбук групата “Бъдеще за инат”.
Областните избори ще са на 5-и април. След гласуването и преброяването листата се внася в РИК.
Весела КЪНЧЕВА 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново