Десислава Иванова: Съвместната работа на общината и кметовете на малките населени места е ключът към решаването на много наболели проблеми

Публикувано на чт, 19 окт. 2023
189 четения

Община Велико Търново е сочена за пример в цялата страна с програмата си за местни инициативи. Тя е пример за децентрализация на местно ниво – за предоставяне на повече автономност от общините към кметствата на малките населени места. Този модел е от изключителна важност за подобряване на живота в селата около Велико Търново.
Децентрализация е нужна и на национално ниво, за да се увеличи ресурсът, с който общината може да разполага в интерес на своите жители. В момента между 60 и 70% от средствата в бюджетите на общините са плащания по делегираните от държавата дейности – образование, култура, здравеопазване, социални дейности и др. На практика това са средства, които само преминават през общинския бюджет. Само в рамките на собствените си приходи общините имат пълни правомощия да се разпореждат.
В същото време данъците, които плащат хората и фирмите, отиват директно в централния бюджет. По този начин напълно се губи връзката между икономическата активност на хората, които живеят на територията на дадена община и мястото, където живеят. Децентрализацията е възможност част от тези данъци да остават в общината, където са създадени благата, където се произвежда и където хората работят, казва Десислава Иванова, кандидат за общински съветник в листата на ГЕРБ и кандидат за кмет на село Миндя от ГЕРБ. Тя е магистър по география и геоекология от Великотърновския университет ,,Св. св. Кирил и Методий”. От двадесет години заедно със семейството си развива земеделски бизнес в село Миндя.
В периода 2019-2021 е председател на читалищното настоятелство на НЧ “Развитие-1893 г.” в селото.
Проблемите, които стоят за разрешаване в Миндя, са идентични с тези в повечето населени места в общината, посочва Иванова. Нерегламентираните сметища в района на китното село никнат все по-често. Последният пример е от преди няколко дни, когато злосторник задръсти едно от деретата с огромни камари строителни отпадъци. Повечето от нарушенията извършват хора, които не живеят в селото, защото тук вече няма къщи за продажба и съответно почти няма строителни дейности. Затова пък “гастрольори” от съседни градове и села редовно избират горите около Миндя, за да се освободят от ненужните отпадъци. По този начин те си спестяват средства от извозването им до регламентираните площадки във Велико Търново или Ресен, но причиняват големи щети на природата, посочва Иванова. Тя има идея в района на Миндя да бъде изграден пункт за биоразградими отпадъци и да бъдат поставени и съдове за разделно събиране.
Вярвам, че Даниел Панов ще спечели своя четвърти мандат като кмет на община Велико Търново и разчитам на неговата подкрепа за решаването на тези важни за селата въпроси, посочва Десислава Иванова.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново