Дават под наем галерия на ул. “Гурко”

Публикувано на ср, 11 Юли 2018
259 четения

Публичен търг за отдаване под наем на картинната галерия “Иван Христов”, обявена за паметник на културата, организира Община Велико Търново. Това е първият търг за отдаване под наем на сградата, която се намира на емблематичната улица “Гурко” 17.
От Общината се надяват да има интерес към красивата сграда и бъдещият наемател да я спаси, тъй като от години се нуждае от спешен ремонт. Причината за разрухата ѝ е теч от съседната сграда. Общината се е опитала да издири собствениците на въпросния имот, но без успех, тъй като наследниците са много и са разпръснати по света. Заради лошото състояние на къщата и влагата преди няколко години се наложи да бъдат изнесени 30-те картини на художника Иван Христов, завещал имуществото си на Общината.
Къщата е на два етажа, има галерия и ателиета с обща площ от 172 кв.м. Само галерията и спомагателните помещения заемат 114 кв.м. На втория етаж са разположени ателиетата за творческа дейност. Предназначението на имота няма да се променя, съгласно завещанието на художника, обясни Маринела Джартова, началник на общинския отдел “Управление на собствеността”.
Имотът се отдава под наем за 5 г., а решението за това бе взето от общинските съветници в края на август м.г. Търгът ще е с явно наддаване и е насрочен за 17 юли от 14,30 ч. в Общината. Началната тръжна цена на имота е 530 лв. с ДДС на месец, а цената на тръжната документация е 60 лв. Спечелилият търга участник трябва да ползва по предназначение имота и да съобразява дейността си със съответните нормативни актове и с изискванията на съответните институции относно функционирането му.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново