Даниел Панов: „Янтра трябва да се превърне в зона за отдих“

Публикувано на чт, 25 ян. 2024
3210 четения

Имаме подготвен идеен проект за крайбрежието на Янтра и очакваме програма, която да бъде отворена, за да можем да превърнем поречието в зона за отдих, заяви кметът инж. Даниел Панов в отговор на питането на общинския съветник от „Възраждане“ Александра Трифонова.
То бе за състоянието на реката в границите й на Велико Търново , като съветничката поиска отговор предвижда ли се почистване на Янтра, ако да – кога, ако не – защо? Другият й въпрос бе смята ли градоначалникът, че вече е време да се утвърди специална стратегия за облагородяването на Янтра и териториите около реката в чертите на града. Третият въпрос на представителката на “Възраждане” бе планира ли Янтра да бъде адаптирана в чертите на града и да стане част от местния туристически продукт.
Трифонова аргументира въпросите си с това: Янтра е една от емблемите на града. За жалост, към настоящия момент красивите й меандри наподобяват визията на джунгла – обрасли до толкова, че на доста места реката едва може да бъде различена. Изобщо не можем да говорим и за достъпа до нея и насладата от разходки край водите й, от които лишаваме жителите и гостите на града. По-старото поколение тьрновци помнят времената, в които Янтра е била не само местна забележителност, не само за това, че е била плавателна, а и любимо място за разходки, пикници и отдих. В наши дни обаче всичко това вече е невъзможно заради непочистените райони около коритото, особено в участъка от моста на бившия хлебозавод и Южния пътен възел, местността Боруна, старата част и др. Безразборно избуялата растителност, освен че ни лишава от една от местните красоти, е и опасна, тъй като при всеки обилен валеж речното корито се затлачва допълнително от паднали стволове, листа и клони.
„Общината извършва периодично прочистване на Янтра за осигуряване на проводимост. През последните години са приложени мерки, за да бъдат намалени рисковете от наводнения. Почистени бяха много от районите, премахнати бяха наносите. Остава необходимост от почистването на участъка от църквата „Св. 40 мъченици“ към жп моста на изхода на града, който е извън урбанизираната територия“, отговори Даниел Панов. Кметът поясни, че има подготвени проекти от 2015 и 2016 г. за цялото крайбрежие на Янтра, неведнъж са подавани и част от тях бяха одобрени. Янтра обаче е защитена зона по „Натура 2000“ и това обхваща и нейните брегове. Те са по-широки от водното течение и за тях са забранени изсичанията на дървета. Единствените разрешени дейности извън аварийни ситуации са почистването на клоните.
„Участъкът ще бъде предложен за извършване на оглед от комисия, по нейно предложение се изготвят документи за издаване на разрешителни за почистване на стари дървета. Попадането на Янтра по Натура 2000 силно ограничава тази възможност, а законите и процедурите бавят всеки един процес“, коментира кметът, но повтори, че има идеен проект за превръщането на реката в зона за отдих и се очаква подходяща програма, по която да бъде реализиран.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново